ÖZET
ABD verilerinin beklentileri karşılıyor hatta aşıyor olması FED mart ayın faiz artışını kesin hale getirirken savaş kaynaklı oluşan belirsizlik ise bilanço küçültmenin bir süre daha bekleyebileceği ihtimalini artırmaktadır.
Rusya’ya uygulanacak olan yaptırımlar kaynaklı doğabilecek yüksek enerji fiyatları gibi ekonomik etkilerin ise küresel enflasyon üzerindeki etkisi ise şu aşamada 50 baz puanlık faiz artış ihtimalini oldukça düşürmüş olmaktadır. FED, bu hafta açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisi beklentileri aşsa dahi Rus yaptırımlarının etkilerini görmeyi tercih edecektir. Verinin beklentinin altında kalması halinde ise faiz artışları noktasında da sonraki süreçte daha sabırlı olmayı tercih edebilir.
DEĞERLENDİRME
Yüksek gelen ABD büyüme verisi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları sonucunda mart ayında FED faiz artışına kesin gözüyle bakılmaktadır. Fakat savaş kaynaklı artan enerji fiyatları ve uygulanacak olan ambargoların yarattığı belirsizlik faiz artışına ek olarak uygulamaya konulması beklenen bilanço küçültme adımını bir süre geciktirebilir.
Savaş haberleriyle sarsılan piyasada VIX endeksi, ABD 10 yıllıklar, altın ve petrol artarken kripto paralar ise düşüş göstermiş olup sonrasında düzeltme hareketleri gözlemlenmiştir. Halen piyasalarda bir belirsizlik durumu hakim olmakta ve yaklaşan FED toplantısı öncesi odak savaş haberlerine çevrilmiştir.
40k seviyesini tekrar test eden BTC, geçen haftaki savaş haberi sonrası hızlı bir şekilde toparlamıştır. 50 günlük ortalama, kırılması gereken ilk önemli direnç olmaktadır.
Önümüzdeki hafta Türkiye GSYİH ve enflasyon verilerine ek olarak ABD tarımdışı istihdam takip edilmesi gereken önemli veriler olmakta, tarımdışı istihdam verisi FED’in dikkat ettiği önemli verilerden biri olmaktadır.
HAFTALIK HABER AKIŞI
PİYASA ANALİZİ
CoinMarketCap verilerine göre kripto paraların toplam piyasa değeri yıllık bazda 1,346 trilyon USD seviyesinden yaklaşık 1,762 trilyon USD seviyesine ulaşmıştır.
Son 1 hafta içinde ise yaklaşık 11 milyar USD seviyesinde bir artış yaşanmıştır.
Coinshares verilerine göre geçen hafta 109 milyon USD tutarında kripto varlıklara fon girişi olmuş, Bitcoin ise 88 milyon USD tutarında fon girişi almıştır. Ethereum tarafında ise yaklaşık 15 milyon USD fon çıkışı gerçekleşmiştir.
BITCOIN ARZI
Fiyatı belirleyen arz ve talep dengesi, bütün varlıklar için önemli olup BTC arzı değişen talep koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Arzdaki değişim bize BTC fiyatı için beklentileri göstermekte olup düşen talep ve fiyat dönemlerinde arzın da azalması fiyat düşüşünü dengelemek için yapılmakta, yani, fiyatın dip seviyeleri gördüğü beklentisini desteklemektedir.
Dün 2.978 adet artışa ek bugün 1.964 adet BTC arzında artış yaşanmıştır. Bu durum talep seviyesine bağlı olarak fiyatı düşürme potansiyeline sahiptir.
BITCOIN TALEBİ
BTC talebi ise anlık değişen bir veri olması sebebiyle rakamsal olarak ifade edilemeyen fakat açgözlülük ve korku endeksiyle ifade edilen bir veridir. Endeksin yükseliyor olması talebin arttığını dolayısıyla fiyatın yükseleceğini göstermekteyken, endeksin düşüşü ise talebin azaldığını ve fiyatın düşeceğini anlatmaktadır.
BTC talebi ile arzı arasındaki denge sonucu oluşan fiyatı anlamak için arz-talep verilerinin takip edilmesi gerekmekte bu veriler ışığında, fiyatın yönü tayin edilebilmektedir.
Fiyatın adil olduğu düşünüldüğünde arz miktarında önemli bir değişim olmazken, yüksek olması gerektiğinde arz miktarı azaltılır veya düşük olması gerektiği beklentisi varsa arz miktarı arttırılır.
Dün 26 olan risk iştahı bugün 26 seviyesindedir.
FUTURES ANALİZİ
Skew Analytics verilerine göre açık olan toplam BTC futures pozisyon büyüklüğü geçen haftaya oranla yaklaşık 0,5 milyar USD azalarak 13,5 milyar USD seviyesinde bulunmakta olup en çok işlem hacmi Binance üzerinden yapılmaktadır. Günlük işlem hacimlerine bakıldığında ise son 1 haftada 24 Şubat tarihinde yoğunlaşma görülmekte olup günlük bazda ise geçen haftaya kıyasla hacimler artarak 24-97 milyar USD bandında seyretmiştir.
OPSİYON ANALİZİ
Opsiyon verilerine bakıldığında da 24 Şubat tarihinde bir yoğunlaşma gözükmekte fakat toplam açık olan opsiyon pozisyonu 6,5-8 milyar USD bandında seyretmekte olup günlük işlem hacmi ise 60 milyon-1,2 milyar USD bandındadır.
Son 24 saatteki opsiyon işlem seviyelerine bakıldığında 25-44.000 USD bandında yoğunlaşma olmakta iken 25-40.000 USD seviyesinde put; 39-44.000 USD aralığında ise call opsiyonları görülmektedir. 4 Mart tarihi ise vadesi dolan opsiyonların yüksek hacme sahip olması sebebiyle önemlidir.
(Not: Spot seviyeden daha yukarı seviyelere yazılan call opsiyonlar genellikle calls sell olmakta iken spot seviyeden daha aşağı seviyelere yazılan put opsiyonlar ise genellikle puts sell olmaktadır.)