ÖZET
FED faiz kararının beklentilere paralel 25 baz puanlık artış olarak açıklanması ve geçen hafta bahsettiğimiz bilanço daraltma adımının atılması piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Hisse ve dijital varlık piyasalarında artışlar meydana gelirken bu hafta FED başkanlarının konuşmaları ve sonrasında açıklanacak olan FOMC tutanakları piyasalarında takibinde olacaktır.
Bu hafta Bitcoin opsiyonları için 41-42K seviyelerinde max pain seviyeleri söz konusu olup, beklenmedik ters bir haber akışı olmadığı durumda yukarı yönlü hareketin başlama olasılığı oldukça yüksektir. Yükseliş halinde 42-43K sonrasında 45-47K ve 52-53K dirençleri sırasıyla test edilecektir.
DEĞERLENDİRME
ABD ve AB bölgesinde yüksek gelmeye devam eden enflasyon verileri bu hafta FED’in faiz artışı ile sonuçlanmış olsa da getiri eğrisindeki yataylaşma belirgin hale gelmiştir. FED faiz kararı ve bilançoya yönelik açıklamaları görece güvercin algılanmakla beraber karar aslında şahin bir FED ortaya koymaktadır. Önümüzdeki toplantılarda FED, 50 baz puanlık faiz artışı yoluna gitmediği ve bilanço tarafında (1,5 trilyon USD tutarında FED’e gecelik plase edilen yani kullanılmayan likiditeye yönelik daraltma piyasada likidite problemi yaratmayacaktır) agresif daraltma yapmadığı takdirde sürecin ılımlı geçmesi beklenmektedir.
Savaşa yönelik beklentilerin anlaşmayla sonuçlanacağı ihtimali VIX, DXY, petrol ve altında gerilemeye sebep olurken ABD 10 yıllık tahvil getirisi ile faiz kararı sonrası sınırlı yükselmiştir. ABD 3, 5 ve 10 yıllık tahvil getirileri ise hemen hemen aynı seviyede olmakta ve yatay getiri eğrisine yönelik riskleri tekrar gündeme taşımaktadır. Bu durumda ise FED faiz kararlarının devamlılığı sorgulanmaktadır. AVAX, GRT ve SXP bu hafta görece en iyi performans gösteren koinler olmuştur.
Geçen hafta belirttiğimiz gibi, FED sonrası hafif yükselen BTC FED başkanlarının konuşmaları ve sonraki süreçte gelecek tutanakların vereceği bilgiye bağlı olarak öncelikle 42-43K sonrasında ise 45-47K ve 52-53K dirençlerini test etmeye çalışacaktır.
Önümüzdeki hafta yoğun bir veri takvimi olmamakla beraber faiz toplantısı sonrası FED başkanlarının konuşmaları takip edilecektir. Kararın arkasındaki ekonomik sebeplerin ne olduğuna bakılacak olup sonraki toplantılarda atılacak adımlara yönelik ipuçları aranacaktır.
HAFTALIK HABER AKIŞI
PİYASA ANALİZİ
CoinMarketCap verilerine göre kripto paraların toplam piyasa değeri yıllık bazda 1,736 trilyon USD seviyesinden yaklaşık 1,730 trilyon USD seviyesine gelmiştir.
Son 1 hafta içinde ise yaklaşık 22 milyar USD seviyesinde bir artış yaşanmıştır.
Coinshares verilerine göre geçen hafta yaklaşık 110 milyon USD tutarında kripto varlıklardan fon çıkışı olmuş, Bitcoin ise 69,6 milyon USD tutarında fon çıkışı yaşamıştır. Ethereum tarafında ise yaklaşık 51 milyon USD fon çıkışı gerçekleşmiştir.
BITCOIN ARZI
Fiyatı belirleyen arz ve talep dengesi, bütün varlıklar için önemli olup BTC arzı değişen talep koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Arzdaki değişim bize BTC fiyatı için beklentileri göstermekte olup düşen talep ve fiyat dönemlerinde arzın da azalması fiyat düşüşünü dengelemek için yapılmakta, yani, fiyatın dip seviyeleri gördüğü beklentisini desteklemektedir.
Dün 348 adet azalışa ek bugün 497 adet BTC arzında azalış yaşanmıştır. Bu durum talep seviyesine bağlı olarak fiyatı yükseltme potansiyeline sahiptir.
BITCOIN TALEBİ
BTC talebi ise anlık değişen bir veri olması sebebiyle rakamsal olarak ifade edilemeyen fakat açgözlülük ve korku endeksiyle ifade edilen bir veridir. Endeksin yükseliyor olması talebin arttığını dolayısıyla fiyatın yükseleceğini göstermekteyken, endeksin düşüşü ise talebin azaldığını ve fiyatın düşeceğini anlatmaktadır.
BTC talebi ile arzı arasındaki denge sonucu oluşan fiyatı anlamak için arz-talep verilerinin takip edilmesi gerekmekte bu veriler ışığında, fiyatın yönü tayin edilebilmektedir.
Fiyatın adil olduğu düşünüldüğünde arz miktarında önemli bir değişim olmazken, yüksek olması gerektiğinde arz miktarı azaltılır veya düşük olması gerektiği beklentisi varsa arz miktarı arttırılır.
Dün 28 olan risk iştahı bugün 31 seviyesindedir.
FUTURES ANALİZİ
Skew Analytics verilerine göre açık olan toplam BTC futures pozisyon büyüklüğü geçen haftaya oranla yaklaşık 1 milyar USD artarak 14 milyar USD seviyesinde bulunmakta olup en çok işlem hacmi Binance üzerinden yapılmaktadır. Günlük işlem hacimlerine bakıldığında ise son 1 haftada 16 Mart tarihinde yoğunlaşma görülmekte olup günlük bazda ise geçen haftaya kıyasla hacimler artarak 21-71 milyar USD bandında seyretmiştir.
OPSİYON ANALİZİ
Opsiyon verilerine bakıldığında da 16 Mart tarihinde bir yoğunlaşma gözükmekte fakat toplam açık olan opsiyon pozisyonu 7,5-8,5 milyar USD bandında seyretmekte olup günlük işlem hacmi ise 65 milyon-1 milyar USD bandındadır.
Son 24 saatteki opsiyon işlem seviyelerine bakıldığında 40-43.000 USD bandında yoğunlaşma olmakta iken 32-42.000 USD seviyesinde put; 42-50.000 USD aralığında ise call opsiyonları görülmektedir. 25 Mart ise vadesi dolan opsiyonların yüksek hacme sahip olması sebebiyle önemlidir.
(Not: Spot seviyeden daha yukarı seviyelere yazılan call opsiyonlar genellikle calls sell olmakta iken spot seviyeden daha aşağı seviyelere yazılan put opsiyonlar ise genellikle puts sell olmaktadır.)