Kriptrade

Kripto Para Borsası

/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%

Bagholder Nedir? - Kriptrade Kripto Akademi

Bagholder Nedir? Kripto Piyasasında Zararına Tutunan Yatırımcıyı Anlamak

Değerinde ciddi bir düşüş yaşamış varlığı elinde hala daha yüksek miktarda tutmaya devam eden yatırımcıya Bagholder denir. Tekrar fiyatların yükseleceği beklentisiyle ellerindeki pozisyondan çıkmayıp, bu varlıktaki pozisyonlarını kapatmazlar. Yatırımcı psikolojisini anlamak adına değerli bir terim olurken, oldukça da sık rastlanan bir durumdur. 

Bagholder Ne Demek?

Anlam olarak “çanta taşıyan” olarak çevirilen bu terim, değerinde ciddi düşüş yaşamış bir varlığı taşıyan kişiyi ima eder. Genelde bu tür yatırımcılar, varlıklarıyla duygusal bağ kurmuş olurlar ve bu yüzden satmak istemezler. Bu terim kripto borsalarının yanı sıra hisse senedi piyasaları gibi birçok finansal markette de kullanılır. 

Terimin Kökeni ve İlk Kullanımı

18 ve 19. yy tarihlerinde İngiltere ve ABD’de, ellerinde bulundurdukları varlıkların değersizleşmesine rağmen tutmaya devam eden yatırımcılara denirdi. Daha sonrasında modern finans ekosisteminin gelişmesiyle bu terim zararında pozisyon tutan yatırımcılar adına kullanılmaya başlandı. Finansal teknolojilerin ve dijital varlıkların gelişimiyle beraber internet forumlarında ise kripto varlıklar adına da sıklıkla kullanılan bir terminoloji haline geldi.

“Çanta Taşıyan” Yatırımcı Ne Anlatır?

Terimde bulunan “çanta” mecazi bir varlığa tekabül eder. Bu aşamada fiyatın sıfıra sürüklenmesine karşın, yatırımcı artık boşalmış bir çantayı taşımaya devam eder. Bu konudaki göstergeler ise piyasayı yanlış okumanın sonucu olarak görülebilir. 

Bagholder Olma Durumu Nasıl Ortaya Çıkar?

Bu tür bir terimde Bagholder olan yatırımcı, genelde yanlış zamanda yatırım yapmış olmasıyla bu durumda kalır. Bu aşamada FOMO en önemli etkenlerden biridir. Stop loss kullanımının eksikliği sebebiyle görülebilir ve duygusal bağlılık da bu duruma sebep olabilir. Küçük bir hatayla başlayan süreç, dönülemez bir süreli zarar döngüsüne dönüşmüş olur. 

Piyasa Zirvesinden Alım Yapmak

Bu konumda bir kişi genelde, piyasa yüksekken giriş yapmış olur ve potansiyel kazanç ihtimalinin düşük olup, risk büyüktür. Zirvelerden yapılan yatırımlar sonrasında fiyatlar düşmeye başladığında yatırımcının elinde kalmasına doğru gidebilir. 

Hype ve FOMO’ya Kapılmak

Sosyal medya hesapları, influencerlar ve internet forumları ile FOMO’ya kapılıp hızlı ve riskli kararlar almaya sebep olabilir. Bu durumda yaşanan kaçırma korkusu, bir yatırımcının doğru analizleri yapmasına da engel olmuş olur. 

Stop Loss Kullanmamak

Stop Loss emirlerinin de en önemli tarafı bu risk yönetimi kısmında riskleri minimalize etmektir. Zararın büyümesine karşı alınan bir tedbir olan stop-loss, yatırımcıları da bagholder olmaktan uzakta tutmaya yarar. 

Zararına Satmamak İçin Direnmek

Farklı yatırım anlayışlarına bağlı olan yatırımcıların bazıları “satmadıkça zarar değildir” gibi bir anlayışa bağlı kalmakta ısrar edebiliyorlar. Bu zarara karşın pozisyondan çıkmamak anlamına gelmektedir. Bu şekilde yatırımcı da bagholder haline gelebilir. 

Bagholder Davranışı Neden Yaygındır?

Kripto para piyasalarındaki volatilite, bagholder olmaya yönelik en büyük sebeplerden de biridir. Psikolojik tahribatın da sebep olduğu bu durumda yatırım kararları, doğru analizlerden ve yatırım kararlarından tamamen uzaklaşmış olur. 

Psikolojik Bağ ve Sahiplik Etkisi

Yatırımcılar duygusal davranmaya başladıklarından, elinde tuttukları varlıklara karşı “sahiplik” hissiyatı sürdürebilir. Bu hissiyat ise yaşanan zarara rağmen varlığı satmamaya doğru bir yola çıkabilir. Bu konuda da rasyonel kararlar verme yetisi de hafiflemiş olur. 

Umutla Beklemek: “Belki Yükselir”

Piyasadaki aktörler, sıklıkla yatırım yaptıkları varlıklar konusunda belki tekrar yeniden yükselir umuduyla bekleme aşamasına gidebilir. Bu tarz bir umutta, elindeki pozisyondan çıkmak zorlaştırılır. Süreç uzadıkça da zararlar da genişlemiş olur. 

Zarar Gerçekleşmedikçe Kayıp Değildir İnancı

Kayıpların sadece satış gerçekleştiğinde yaşanacak olması anlayışı birçok yatırımcıyı da bagholder yapma konusunda bir sebep oluyor. Bu anlayış yatırımcıyı rasyonel davranmaktan uzaklaştırırken, aynı zamanda bagholder psikolojisinin de temellerini oluşturmaktadır. 

Bagholder Olmanın Riskleri

Ciddi bir maddi kayıp yaşamasının yanı sıra, derin bir psikolojik zarar da yaşanabileceği için; mevcutta bulunan sermayenin bir varlıkta kalması yeni fırsatları da kaçırmak anlamına gelebilir. Bu noktada zararın kabullenilmesi, daha geniş zararları da önleyebilir.

Sermaye Kaybının Uzun Süreli Etkileri

Zarar büyüdükçe, yatırımcı piyasadan soğuyabilir; kendine güvenini kaybedebilir ve yatırım enstrümanlarından uzaklaşabilir. Bu da yatırımcının finansal kararlarını negatif yönde etkileyebilir. 

Likidite Sorunu

Tutulan varlık eğer likidite konusunda problem yaşıyorsa, fiyat farkı da artışa gider ve yatırımcı daha da fazla zarara uğrayabilir. Bu da yatırımcıyı çaresiz durumda bırakabilir. 

Fırsat Maliyeti: Yeni Fırsatları Kaçırmak

Sermaye zararda kaldıkça, yatırımcının başka potansiyel yatırımlarından da uzaklaşmak durumunda kalması gibi riskler de ortaya çıkar. Özellikle de kripto gibi volatilitenin yüksek olduğu borsalarda yeni bir ralli ihtimali bu şekilde kaçabilir. Bu noktada yatırımcıların belli bir likiditeyi ellerinde bulundurmaları önemlidir. 

Bagholder Olmaktan Nasıl Kaçınılır?

Doğru bir analiz ve rasyonel temellere bağlanan yatırım alışkanlıkları ile bagholder olmak engellenebilir. Risk yönetimi ve analiz üzerine alınan temelli kararlar, duygusal davranmanın önüne geçecek etkenler olmalıdır. Her bir adımda ise zarar ihtimaline karşı stop-loss kullanımı da bu riskin önüne geçmektedir. 

Zarar Kesme Stratejileri (Stop Loss)

Önceden analizlere bağlı doğru stop-loss seviyeleri belirleyerek yatırımcı kendini yüksek bir zarardan koruyabilir. Bu tür bir yöntemle ani düşüşlerden oluşan ciddi kayıpların oluşma riski devre dışı kalmış olur. Bu disiplinle devam ederek yapılan yatırım stratejileri ise uzun vadede başarıyı artıracaktır. 

Realistik Yatırım Planları Hazırlamak

Bir yatırım planı hazırlarken risk, zaman ve hedef gibi parametreler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tür bir yatırım planı sonucunda ise plansızlığın getirdiği panik ve hatalar ekarte edilmiş olur. 

Hype’a Kapılmadan Analiz Yapmak

Sosyal medyada görülen trend hareketleri ve yönlendirmelere göre değil, teknik ve temel analize göre kararlar alınmalıdır. Bu konuda sosyal etkenlerin yarattığı FOMO’dan uzak durup rasyonel kararlar alınmalıdır. Yatırımcının bireysel aldığı karar ve kurduğu strateji, her zaman başka kişilerden aldığı yatırım yönlendirmelerinden daha doğrudur. 

Duygusal Yatırım Yerine Disiplinli Strateji

Yatırım konusunda ise duygulara nazaran, veriler ön planda tutulmalıdır. Bagholder olmamamak adına ise soğukkanlı davranmak ve bireysel oluşturulan yatırım planına sadık kalmak en temel yöntemdir.

Kripto Dünyasında Bagholder Örnekleri

Kripto dünyasındaki birçok yatırımcının bazı coinlerin yaşadığı ciddi düşüşler sonrasında bu duruma düşmüşlerdir. Özellikle de düşük hacimli ve spekülatif haberlerden etkilenen bazı projeler, bu yaşanacak düşüşte yatırımcıyı elinde tutmuş olur. Bu tür olaylara oldukça fazla örnek yaşanmıştır.

Shiba Inu, DOGE, LUNA Gibi Hype Koinler

Bu coin’ler yaşadıkları hızlı yükselişlerle beraber büyük ilgi çekmişler, ve ardından yaşanan sert düşüşler sebebiyle de birçok yatırımcıyı ciddi zararlara sokmuşlardır. Bu eksende hype döneminde bir coine yatırım yapılmaması gerektiğine dikkat çekip, bagholder olmamak adına bu uyarıda bulunmamız gerekir.

Reddit Hikayeleri ve Sosyal Medyada “Çanta Taşıyanlar”

Reddit ve X gibi sosyal medya platformlarında ellerindeki varlıkların değer kaybetmiş olduğu yatırımcıların hikayeleri sıklıkla yaşanmıştır. Bu hikayelerden ders çıkarmak gerekir ve her yatırımcı için bir uyarı görevi görmektedir.

Bagholder ile İlgili Sık Sorulan Sorular (FAQ)

Bagholder ne demek?

Elinde tuttuğu varlığı çok ciddi bir düşüş yaşamasına rağmen satmayan kişiye denir.

Zararına beklemek doğru mu?

Bu her varlığa ve duruma göre değişiklik gösterse de her zaman doğru olmayacağını söyleyebiliriz. 

Hangi coinlerde en çok bagholder bulunur?

Sosyal medya etkisiyle yüksek bir hype ile tercih edilen ve ciddi yükselişler yaşayan coin’lerde görülmektedir. SHIB, LUNA ve DOGE gibi coinler bu konuda örnek sayılabilir. 

Bagholder olmak kader mi, tercih mi?

Doğru bilgi, analiz, ve yatırım stratejisi ile bu riskten kaçınılabileceğinden; bu durum bir tercihtir diyebiliriz. 

ABONE OL

Akademi ve analiz
içeriklerine abone olun!

BAŞLAMA REHBERİ

Bir kaç dakika içerisinde başlayın

1

Hesabınızı Oluşturun

Üyelik formunu doldurun, kimliğinizi doğrulayın.

2

Para Yatırın

Mevcut Banka hesabından para transferinizi yapın.

3

Portföyünüzü Yönetin

Alım satım işlemleri için hazırsınız. Dijital kripto dünyasına hoş geldiniz.

Hemen Kayıt Ol, Alım Satıma Başla!