•Blockchain, kriptografi yöntemi ile şifrelenmiş, dağıtık yapıdaki bir veri tabanı sistemidir. Birbiri ardına zincir şeklinde bağlanmış bloklardan oluşmaktadır. Bu konudaki ilk çalışma 1991 yılında Stuart Haber ve W. Scott Stornetta tarafından yapılmıştır. 1992 yılında Bayer, Haber ve Stornetta, Merkle ağaçlarını çalışmaya dahil etti ve bu da birkaç belgenin bir blok halinde toplanmasına olanak sağladı. İlk blockchain 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kavramsallaştırılmıştır.
Blockchain ne İşe Yarar?
Blockchain, kullanıcılarına merkeziyetsiz bir yapı sunarak işlemlerinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bu teknolojide aracılara ve hataya yer yoktur. Bir blockchain ağının değiştirilebilmesi için ağın dağıtılmış olduğu cihazların %51’inin ele geçirilmesi gerekmektedir ve bu durum imkansıza yakındır.
Blok Nedir?
Bloklar, verilerin şifreli bir biçimde tutulduğu bölümlerdir. Her blok bir önceki bloktan bir kod içerir ve bu şekilde ağın güvenliği sağlanır.
Bloklar Nasıl Oluşur ve Blok Süresi Nedir?
Ağ üzerinde yeni bir işlem gerçekleştiğinde bu işlem ağa bağlı cihazlar veya yazılımlar aracılığıyla kontrol edilir, doğruluğu onaylanırsa işlem blockchaine dahil edilir. Bloklar bu şekilde kayıtlardan oluşur. Her blockchain ağının işlem ve onay süresi farklıdır, bu süreye blok süresi denir. Ethereum için blok süresi 14 ila 15 saniye arasında iken Bitcoin için bu süre 10 dakikadır.