Kriptrade

Kripto Para Borsası

/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%

Golden Cross (Altın Kesişim) Nedir? - Kriptrade Kripto Akademi

Golden Cross (Altın Kesişim) Nedir? Kripto Para Piyasalarında Anlamı

Golden Cross, teknik analiz prensibinde dikkat edilen en önemli faktörlerden biridir. Altın kesişim anlamına gelen teknik formasyonda, genellikle de kripto para piyasalarında bir trend değişiminin yaşanacağının sinyali verilmiş olur. Kısa vadeli hareketli ortalamanın, uzun vadeli hareketli ortalamayı yukarıya doğru kesmesi durumunda ortaya çıkarak genellikle bir boğa piyasasının gelişinin de habercisi olarak yorumlanabilir. 

Piyasanın momentumu arkasına alıp, alıcıların ise kontrolü eline aldığını gösteren bu formasyonda Golden Cross, yatırımcılara yeni pozisyonlar açmak veya mevcut pozisyonlarını büyütmek adına fırsatlar sunduğu görülür. Bu sinyalin tek başına bir boğa piyasasının habercisi olmadığını belirterek, farklı faktörlerle de desteklenmesi gerektiğini göz önünde bulundurmak gerekir. 

Golden Cross Terimi Ne Anlama Gelir?

Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı yukarı dopru kesmesiyle oluşan alım sinyaline denir. Bu formasyon yapısı genellikle 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamayı yukarı yönde kesmesi olarak en klasik şekilde görülür. Piyasa dinakimlerinin pozitif ilerlediğini gösteren ve yukarı yönde bir değişimin başladığı konusunda uyaran bir misyonu vardır. 

Piyasanın hacim açısından güçlendiğine dikkat çeker ve volatilitenin arttığını da gösterdiğinden, analizleri yaparken dikkat etmek gerektiğini de söylememiz gerekir. Özellikle kripto para piyasalarında Golden Cross oluşumu ciddi fiyat hareketlerini de yönlendirmiş olur. 

Golden Cross Nasıl Oluşur?

Bu durumun oluşabilmesi adına öncelikle kısa vadeli hareketli ortalamada yukarı yönde bir gidişat görülmesi gerekir. Bu kısa vadeli hareketli ortalama, belirli bir süre içerisindeki fiyat hareketlerinin ortalamasını göstermektedir ve kısa vadedeki piyasa ortalamasını ve gidişatını da yansıtır. Fiyatların uzun bir süre yükselmesi durumunda ise kısa vadeli ortalama uzun vadeli ortalamayı geçerse de Golden Cross oluşmuş olur. 

Bu teknik formasyonla birlikte alıcıların piyasada çoğunluğu elde ettikleri söylenebilir. Yatırımcılar için de bir işlem açmadan önce Golden Cross’tan teyit bekleme durumu sıklıkla görülür. Bu durumda sadece kesişmenin değil arkasından gelen fiyat hareketinin de beklentiyle uyumlu olması gerekir ve teyit tam da bu aşamada belirlenir. 

Teknik Analizde Neden Önemlidir?

Golden Cross en öncelikli olarak da trend değişimlerini gözlemlemek ve ayırabilmek adına kullanılan bir araçtır. Yatırımcılar için oldukça kritik görülen bu sinyal, piyasa gidişatı adına da önemli sinyalleri kendi içerisinde barındırır. Genellikle de uzun vadeli yatırımcılar için önemli bir zaman içeren bu süreçler dikkatle takip edilen seviyelerdir.

Bunun yanı sıra, Golden Cross, sadece fiyat grafiğindeki bir kesişimden ibaret olmayıp, aynı zamanda piyasanın genel izlediği doğrultuyu da gözler önüne serer. Bu sebeple diğer teknik göstergeler ve formasyonlar ile birlikte göz önünde bulundurulduğu takdirde daha doğru adımlar atılabilir. 

Golden Cross Ne Zaman Güvenilir Bir Sinyal Olur?

Tek başına büyük bir güvence ve emniyet sağlamayan bu formasyon her zaman makro koşullar, temel analiz ve diğer formasyonlar gibi faktörlerle desteklenmeyi gerektirir. İşlem hacmi gibi girdiler de bu anlamda göstergeler adına son derecede değerlidir. Piyasanın genel trendi ve makroekonomik piyasa haber akışları da bu konularda en belirleyici aşamalardandır. 

Kripto para piyasaları oldukça volatilitesi yüksek ortamlar olduklarından, Golden Cross sonrası yaşanılan fiyat hareketleri de geniş ölçekte bir izlenim ve öngörü sunmuş olur. Bu noktada ise bir yükseliş trendi gerçekten başlıyor mu yoksa sahte bir fiyat hareketi mi yaşanıyor sorgusunda karar vermek adına farklı donelere de ihtiyaç duyulması gerekir. 

İşlem Hacmiyle Desteklenmesi

Bir Golden Cross formasyonunun yaşanması ardından işlem hacimlerinde de orantılı olarak büyük bir artış gözleniyorsa, sinyalin sunduğu güç de artmış olur. Artan işlem hacmi ise bu konuda daha fazla yatırımcının piyasaya girdiğini ve yükseliş trendinin kalıcı olabileceği konusunda daha fazla bir onay ihtimali sunmuş olur. Hacimsiz gerçekleşen bir Golden Cross ise yanıltıcı bir gösterge olarak bulunabileceğinden, sahte bir çıkarım yapmaya da sebep olabilir. 

Yüksek işlem hacmi dolayısıyla doğan Golden Cross durumunda, alım baskısının genişlediği ve piyasanın kararlı-güçlü şekilde bir izlenime sahip olduğunu e ona göre hareket ettiğini belirten bir göstergedir. Bu aşamada hacim analizi de belirtici bir özellik taşırken, Golden Cross sinyallerinde değerlendirme yaparken mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. 

Diğer Göstergelerle Birlikte Kullanımı

Golden Cross sonrasındaki analiz kısmı bir işlemde pozisyon almadan önce birkaç teknik göstergeyle değerlendirtikten sonra gerçekleştirildiği takdirde daha sağlıklı sonuçlar sağlayabilir. Buna örnek olarak RSI(Göreceli Gün Endeksi), MACD gibi göstergelerle de kıyaslamak doğru bir analizin yapılmasına yardımcı olabilir. Buna örnek olarak RSI aşırı alım gösteriyorsa, Golden Cross’ta gösterilen yükseliş sınırlı bir potansiyele sahip olabilir, ancak RSI orta seviyelerde bulunuyorsa ve Golden Cross gerçekleşmişse bu durumda daha güçlü bir yükselişin habercisi olduğu anlamına gelebilir. MACD’nin pozitif sinyaller vermesi de Golden Cross için farklı bir teyit mekanizmasıdır. Bu tür kombinasyonlarla yatırımcılar için de daha güvenli işlem stratejileri kurulabilir. 

Golden Cross ve Death Cross Arasındaki Fark Nedir?

Death Cross, düşüş sinyali adına bir izlenim verirken; Golden Cross ise yükseliş adına bir sinyal göstergesidir. Death Cross oluşumu, kısa vadeli hareketli ortalamanının uzun vadeli hareketli ortalamayı aşağı yönde kesmesiyle oluşmaktadır. Piyasadaki bir ayı trendinin başlayabileceği yönünde bir izlenim verir.

İki formasyon da piyasanın gidişatı adına önemli değişim noktalarını belirler. Bu iki sinyal çeşidine göre de stratejiler takip edilerek pozisyon alınabilir. Yine de bu iki sinyalin de tek başına bir kesinlik içermediğini de belirtmek gerekir. 

Golden Cross Gerçek Hayatta Nasıl Kullanılır?

Golden Cross adına, yatırımcıların bir pozisyon almadan önce giriş veya çıkış adına gerekli yönlendirmeleri elde etmek adına gözlemledikleri teknik göstergelerdir. Gerçek piyasa tecrübelerine bakılırsa, Golden Cross ile beraber büyük yükselişler gözlemlenebildiği gibi, yanıltıcı sinyallerin oluşması da olası durumlardır. Bu sebeple de her türlü formasyona karşın fiyat hareketlerinin incelenmesi ve makroekonomik dengelerin güdülmesi anlamına gelmektedir. 

Golden Cross görülümü sonrasında yatırımcılar kademeli aşamalarda pozisyon açar ve diğer formasyonlara dikkat ederek trendin devamlılığını teyit ederler. Bu yöntem sayesinde, sahte sinyallerden korunulabilir ve daha sağlıklı bir strateji sunulabilir. 

Bitcoin ve Ethereum Örnekleri

Bitcoin ve Ethereum daha önce birçok kez Golden Cross formasyonlarına şahit olmuştur. En belirgin Golden Cross oluşumları; 2015, 2019 ve 2020 yıllarında yaşanılan rallilerde olmuştur. Ethereum adına da bu Golden Cross oluşumları büyük fiyat artışlarını da beraberinde getirmiştir. Öte yandan, her zaman bu formasyonlardan sonra kesintisiz yükselişler yaşanmamış, ve bu yüzden de tek başına bir kesinlik belirtmez ve temel analiz bünyesinde de değerlendirilmelidir.

Strateji Oluşturmak İçin Golden Cross Kullanımı

Golden Cross adıa bir işlem stratejisi oluşturmak, yatırımcılar adına önemli avantajlar sağlayabilir. Yalnızca Golden Cross sonrasında gelen hacim onayı ve RSI gibi ek sinyallerle pozisyon oluşturmak riski azaltabilir. Ayrıca da, stop-loss fiyatlarını belirlemek ve kar almak adına stratejlerini geliştirmek adına önemli tamamlayıcı unsurlar da oldu. 

Bu şekildeki oluşturulmuş strateji, kayıpları sınırladığı gibi kazanç potansiyellerini artırır. Kripto para piyasalarındaki stratejik planlama da ani dalgalanmalar karşısında fark yaratacaktır.

Golden Cross ile İlgili Sık Sorulan Sorular (FAQ)

Ne Kadar Güvenlidir ? 

Uzun vadeli grafiklerde daha güvenli sayılabilirken, kısa vadeli grafiklerde ise daha fazla yanlış sinyal sunabilir.

Golden Cross Tek Başına Yeterli Midir ?

Her zaman bir yükseliş trendinin başlayacağını göstermez ve yatay harekete sebep olabilir. Bu yüzden de her zaman teknik ve temel analiz ile desteklenmesi gerekir.

ABONE OL

Akademi ve analiz
içeriklerine abone olun!

BAŞLAMA REHBERİ

Bir kaç dakika içerisinde başlayın

1

Hesabınızı Oluşturun

Üyelik formunu doldurun, kimliğinizi doğrulayın.

2

Para Yatırın

Mevcut Banka hesabından para transferinizi yapın.

3

Portföyünüzü Yönetin

Alım satım işlemleri için hazırsınız. Dijital kripto dünyasına hoş geldiniz.

Hemen Kayıt Ol, Alım Satıma Başla!