Kriptrade

Kripto Para Borsası

/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
7/2/2024

62.000 Dolar Artık Destek Görevi Mi Görecek? - Kriptrade

Son günlerde kademeli olarak düşüş yaşayan Bitcoin için düşen trendin dindiğini söylemek için bir süre daha beklemekte fayda var ancak son görüntünün pozitif olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak cuma akşamı 60000 dolar testi yapan ve buradan bir destek alan Bitcoin, pazartesi gecesi itibariyle nihayet 62000 dolar seviyesini aşmış durumda. Öyle ki, seviye aşılır aşılmaz yükseliş segmentini artıran BTC, 64000 dolar testini dahi gerçekleştirme aşamasında. Tabi özellikle son günlerde kripto para piyasası hem kendi içerisinde hem de jeopolitik gelişmelerle çok sarsıldığını söylemeliyiz. Daha önceki bültenlerimizde bu satıcılı seyrin paniğe dönüşürse grafikte baş aşağı bir durumla karşılaşılabileceğini ve piyasaya olan güveni de negatif etkileyeceğini belirtmiştik. Nitekim 66000 doların kaybedilmesiyle panik satışları başladı ve düşüşler hızlandı. Şimdi ise 62000 dolar üzerinde kalıcılık sağlaması, yükselişler adına hayati önem taşımakta. 62000 doların destek olması halinde 64000-66000-68000- 70000-72200-73800 seviyeleri yeniden test edilebilir ve yeni rekorlar hedeflenebilir. Kalıcılık sağlanamaz ise 60000-58000- 56000-52500 desteklerini yine gündeme getirecektir.

Haber akışına geldiğimizde, CoinShares’in haftalık kripto yatırım ürünleri raporu açıklandı. Fonlar net 30 milyon dolar çıkış görürken, 3. haftayı da üstü üste kayıplarla kapadılar. Bitcoin fonları ise haftayı 10 milyon dolar artıda tamamladı. Haftalık 60.7 milyon dolar satış gören Ether fonları ise 2022’nin ağustos ayından bu yana en büyük haftalık çıkışı yaşamış oldu. Ether fonlarında son 2 haftanın çıkışı ise 120 milyon dolara ulaştı. Bununla birlikte Ether fonları, yılbaşından bu yana en kötü performansı gösteren kipto yatırım ürünü çeşidi de oldu. “Short Bitcoin” fonlarındaki çıkışlar ise dikkat çekti. Fonlardan 4.2 milyon dolarlık satış görürken, CoinShares raporunda konuyla ilgili “Piyasa dönüyor olabilir” ifadeleri kullanıldı. Diğer yandan, Türkiye’deki kripto para yasa çalışmalarında sona gelindi ve kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Üzerinde uzun süre çalışılan yasada, kripto paralara ve kripto para hizmet sağlayıcılarına ilişkin hükümlerin yanı sıra müşterilerin olası risklere karşı korunmasına yönelik düzenlemeler de bulunuyor. Buna göre ilk olarak yasada “kripto varlık”, “cüzdan”, “kripto varlık hizmet sağlayıcısı” ve “platform” gibi tanımlamalara yer verilirken kanuna göre kripto para borsaları SPK’dan lisans alarak hizmet verebilecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ayrıca Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğine üye olmaları zorunlu olacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile müşteriler arasında imzalanan sözleşmeler yazılı veya uzaktan Kurul tarafından belirlenecek usul ve esaslarca gerçekleştirilecek. Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcıların denetimi ve uygulanacak yaptırımlar hüküm altına alınmış oldu.

Son olarak, ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (ISM), haziran ayına ilişkin imalat sanayi PMI verisini açıkladı. Buna göre, ISM imalat sanayi PMI verisi haziranda bir önceki aya kıyasla 0,2 puan azalarak 48,5'e düştü. Son 20 ayın 19'unda 50'nin altında değer alan endekse dair piyasa beklentileri bu dönemde 49,2 değerini alması yönündeydi. İmalat sektöründeki daralmanın sürdüğüne işaret eden endeks, mayısta 48,7 olmuştu. Üretim endeksi haziranda aylık 1,7 puan azalışla 48,5'e ve istihdam endeksi 1,8 puan düşerek 49,3'e geriledi. Yeni siparişlere ilişkin endeks ise 3,9 puan artarak 49,3'e çıktı. Bu dönemde imalat sanayisinin 8 alt sektöründe büyüme kaydedilirken 9 sektörde daralma yaşandı. Rakamlar, imalat sektöründe yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle zorlu sürecin devam ettiğine işaret etmekte.

Bugünkü data akışında ise ABD mayıs ayı Jolts iş olanakları verisi bulunurken FED Başkanı Powell ve ECB Başkanı Lagarde’nin konuşmaları izlenecek. Haziran ayı PMI rakamları izlenecek. Ayrıca Bitcoin, ETF ve altkoinler nazarında gelecek haber akışları ile jeopolitik riskler takip edilecek.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

Dev Yatırım Firması İçin BTC Yükselişe Geçebilir

570 milyon dolar yöneten yatırım firması Canaccord Genuity, kripto para piyasasının yükseliş dönemine geçeceğini söyledi. Canaccord Genuity pazar günü yayımladığı üç aylık raporda, kripto paraların genel olarak ikinci çeyrekte geleneksel varlıkların gerisinde kaldığını olası ETF girişleri ile trendin tersine dönebileceğini belirtti. Spot ETF’lerin kripto para birimlerinin fiyat hareketinde daha anlamlı bir rol oynamasının beklendiğini ifade edilirken Bitcoin ETF girişlerinin şubat ayında görülen zirvelerinden yavaşladığını ancak kurumsal benimsenmenin hala büyüdüğünü vurguladı. Rapora göre ayrıca bireysel yatırımcılar da avantajlı fonlar aracılığıyla kripto paralardan yararlanabilmek için ETF satın alabilirler. Ayrıca bu hafta s-1 onayı alması beklenen Ether spot ETF’lerinin ticarete başlamasıyla birlikte, diğer varlıklara kurumsal talebi genişletebileceği ve genel kripto ekosistemine fayda sağlayabileceği kaydedildi.

Mt. Gox’un Geri Ödemeleri Başlıyor

Geçtiğimiz hafta pazartesi günü, mağdur kullanıcılara Bitcoin ve Bitcoin Cash olarak ödemelerine başlayacağını açıklayan Mt. Gox yönetiminin işaret ettiği zaman geldi çattı. Borsa bu haftadan itibaren toplamda 9 milyar dolara varan BTC ve BCH ödemelerine başlayacak. Borsadan geçtiğimiz hafta pazartesi günü yapılan açıklamada, temmuz ayı başı itibarıyla ödemelerin başlayacağı kaydedilmişti. Dağıtımların başlamasının ardından ise bir kısım analist, kullanıcıların büyük çoğunluğunun yılların kârını almakta gecikmeyeceğini ve satış yapacaklarını belirtirken bazıları ise satış baskısının büyük olmayacağını iddia etmekte.

DOLAR ENDEKSİ

Son dönemde aşağı yönlü hareketlerde bulunan ve 100 günlük hareketli ortalaması destek görevi gören Dolar endeksinin geri çekilmesi USD karşıtı varlıklara karşı bir nefes aldırmıştı. Ancak bu seviyelerde devam eden bir DXY, BTC ve altkoinler endişe verici bir gelişme olmaya devam edecektir. Düşüşlerin yaşanması durumunda ise USD varlıkları değer kaybedeceğinden riskli varlıklara akış artacaktır.

VIX ENDEKSİ

Korku endeksinde BTC ve altcoinler için sıkıntı ortadan kaybolmuş görünüyor. Geçtiğimiz dönemde yaşanan jeopolitik riskler ile global piyasalarda bir korku salınımı görülürken bu konunun kapanmaya yüz tutması VIX endeksine de yansımış görülmekte. Bu sebeple yataya bağlayacak veya geri çekilecek bir korku endeksi kripto borsalarına risk iştahı açısından destek olacaktır ancak yükselmesi halinde yatırım fonlarının güvenli limanlara gitmesi ve riskli varlıkların değer kaybetmesi muhtemel olabilir.

BİTCOİN DOMİNANCE

Bitcoin'in kripto para piyasasındaki gücünü ve talebini gösteren bir ölçüt olan Bitcoin dominansı, haftalık görünümde yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Para akışının çoğunun BTC üzerinden dönmesi sorunsalı, BTC dominansının aşağı yönlü hareket etmesiyle nihayete erebilir ve alt koinlerde de hareketlilikler artabilir. Bu sebeple bu değerin aşağı sarkıyor oluşu, alt koinlere yakıt niteliğinde olacaktır.

BİTCOİN (BTC) ANALİZİ

Son dönemde panik butonunun yandığı Bitcoin tarafında derin satışlar görülürken hafta sonu 60000 dolar desteğinin korunduğu ve buradan aldığı destekle nihayet 62000 dolar direncinin aşıldığı görüldü. Yükselişler için önce bu seviye üzerinde kalıcılık aranırken ardından 64000- 66000-68150-70000-72200-73800 seviyelerini yeniden hedefleyebilir ve yeni rekorlar deneyebilir. Fakat düşüşlerin tekrarı halinde de 60000-58000-56000-52300 destekleri karşımıza çıkabilir.

ALTCOİN ANALİZİ

POLYGON (MATIC)

Polygon tarafında baş aşağı seyir devam etse de son dönemde satıcılı seyrin hızı düşmüş görünmekte. Yükselişlerin görülmesi açısından 19,50 üzerinde kalıcılık önemli olurken bu durumda sırasıyla 20,70-22,20-22,90-23,95 dirençlerinin görülme ihtimali doğabilir. Satıcılı seyrin tekrarında ise 17,40-16,60-15,80-14,40 destekleri kritik olacaktır.

LOOPRING (LRC)

Geçtiğimiz hafta durgun bir seyir izleyen Loopring, önceki dönem satışların sancısını çekmekte. Teknik anlamda aşağıda 5,25-4,90-4,50 destekleri gündeme gelebilir ki bu seviyelerin altında yeni dip hareketi başlayabilir. Yukarı yönlü hareketlerde de 6,15-6,50- 7,10-7,70 dirençlerine kadar alıcılı seyir görülebilir.

GALA

Son iki haftayı daha yatay kapanışlarla geçiren Gala, 0,95 üzerinde kalıcılık sağlamadıkça toparlanma hareketlerinden bahsetmek kolay olmayacaktır. Bunun gerçekleşmesi halinde 0,99-1,0230-1,09 direnç seviyelerine kadar kendini atması beklenebilir. Yeni bir aşağı yönlü harekette ise 0,84-0,8050 destek bölgesine kadar geri çekilmeler görülebilir.

COSMOS (COS)

Aşağı yönlü hareketlerini henüz düzeltmemiş olan Cosmos, 0,30 üzerinde kalıcılık sağlaması halinde sırasıyla 0,34-0,3650-0,4190 dirençlerini yeniden test edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerin devamında ise 0,26-0,23-0,19 destek seviyelerine kadar düşüşler söz konusu olabilir.

ABONE OL

Akademi ve analiz
içeriklerine abone olun!

BAŞLAMA REHBERİ

Bir kaç dakika içerisinde başlayın

1

Hesabınızı Oluşturun

Üyelik formunu doldurun, kimliğinizi doğrulayın.

2

Para Yatırın

Mevcut Banka hesabından para transferinizi yapın.

3

Portföyünüzü Yönetin

Alım satım işlemleri için hazırsınız. Dijital kripto dünyasına hoş geldiniz.

Hemen Kayıt Ol, Alım Satıma Başla!