Kriptrade

Kripto Para Borsası

/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
6/14/2024

Bitcoin 70000 Doları Yeniden Test Edebilir Mi? - Kriptrade

Tarım dışı istihdam verileri ardından düşüşe geçen Bitcoin’de ABD’de açıklanan mayıs ayı enflasyon verisinin beklentilerin altında kalması birden 70000 dolar testini beraberinde getirdi. Ancak sonrasında FED’in faiz kararında beklentilere paralel olarak faizde değişiklik yapmaması bir yana özellikle FED Başkanı Jerome Powell’in yaptığı şahin konuşma tüm kazançları sildi diyebiliriz. Dün ise veri zamanı anlık olarak 66250-68500 arası bir hareket yapan Bitcoin daha çok yatay yönlü hareketlerde bulundu ancak piyasada tedirginliğin devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu durum paniğe dönüşürse baş aşağı bir durumla karşılaşılabilir ve piyasaya olan güveni de negatif etkileyeceği gibi arz-talep dengesinde meydana gelecek değişimlere göre satışların da kendini gösterebileceğini belirtmekte fayda var. Bu senaryoda 66000-64000-62000-61200-60000 destekleri önemli olabilir. Kısa vadeli toparlanma ihtiyacını hacimli bir şekilde karşılayabilirse de 68000-69000-70000 seviyeleri önemli olup buraların devamında 72200-73800 seviyeleri yeniden test edilebilir ve yeni rekorlar hedeflenebilir.

Haber akışına geldiğimizde, Perşembe günü Senato Finansal Hizmetler Tahsisat Alt Komitesi’nin düzenlediği bir duruşmada, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, Senatör Bill Hagerty’ye (R-TN) spot Ethereum borsa yatırım fonlarının (ETF’ler) S-1 kayıt formlarının “bu yaz” onaylanmasını beklediğini bildirdi. Daha önce bildirildiği üzere SEC, ilgili kural değişikliklerine (19b-4 formları) yeşil ışık vererek sekiz Ethereum ETF’inin listelenmesini ve işlem görmesini onayladı. Ancak bu süreç iki aşamalı ve Ethereum ETF’lerinin piyasaya sürülebilmesi için hâlâ S-1 kayıt formları onayını bekliyor.

Veri akışında, ABD Çalışma Bakanlığı, mayıs ayına ilişkin ÜFE verilerini açıkladı. ABD'de üretici fiyatları mayıs ayında beklenmedik bir şekilde son 7 ayın en sert düşüşünü gerçekleştirerek enflasyonist baskıların hafiflediğine dair kanıtlara katkıda bulundu. Buna göre ÜFE, Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 gerileme gösterdi. Piyasa beklentisi, üretici fiyatlarının aylık bazda yüzde 0,1 artması yönündeydi. ÜFE, Nisan’da yüzde 0,5 artmıştı. Üretici fiyatlarında yıllık bazda artış Mayıs’ta yüzde 2,2 artış gösterdi. Piyasa beklentilerinin altında gelen üretici enflasyonunun Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 2,5 olacağı öngörülüyordu. ÜFE, Nisan’da yıllık bazda yüzde 2,2 artmıştı. Mayıs ayı ÜFE'sindeki düşüşün yaklaşık yüzde 60'ı benzin maliyetlerinden kaynaklandı.

Amerika Birleşik Devletleri İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi de aynı saatte kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 8 Haziran ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 13 bin kişi artarak 242 bine yükseldi. Ağustos 2023'ten bu yana en yüksek seviyeyi kaydeden işsizlik maaşı başvurularına ilişkin piyasa beklentisi, başvuru sayısının 225 bin olacağı yönündeydi. İşsizlik maaşı başvuru sayılarına dair önceki haftanın verisi 229 bin olmuştu.

Son olarak, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki petrodolar anlaşmasının olası feshedilmesi, küresel finans piyasalarında önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Bu gelişme, onlarca yıldır süregelen bir ekonomik düzeni bozarken, para birimi çeşitliliğinin artışını da tetikleyebilir. Özellikle, Suudi Arabistan gibi ülkelerin ABD dolarına alternatif arayışları içinde büyük para birimlerini ve Bitcoin gibi dijital para birimlerini değerlendirmeleri, kripto piyasaları üzerinde derin etkiler yaratabilir. Bu değişiklik, enflasyonun yükselmesine ve geleneksel fiat para birimlerine olan bağımlılığın azalmasına yol açabilir. Bu durum, Bitcoin’i özellikle çekici bir alternatif olarak konumlandırabilir. 1972 yılından bu yana ABD dolarını Suudi Arabistan ile yapılan petrol ticaretinde ana para birimi olarak kullanılmasını sağlıyor. Anlaşmanın sona ermesi, Suudi Arabistan’a Çin Yuanı, Euro, Japon Yeni ve hatta Bitcoin gibi çeşitli alternatif para birimlerini kullanma fırsatı sunuyor. Bununla ilgili olarak özellikle, Suudi Arabistan’ın Çin liderliğindeki merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesi mBridge’e katılımı dikkat çekici. Zira bu proje, Ethereum Sanal Makinesi ile uyumlu olarak CBDC’ler aracılığıyla sınır ötesi işlemleri kolaylaştırmayı amaçlıyor ve dijital para birimlerinin finans dünyasında daha geniş bir kabul görmesini öngörüyor.

Bugünkü data akışında FED para politikası raporunu görücüye çıkarırken yurtiçinde de bütçe dengesi sonuçları açıklanacak. Ayrıca Bitcoin, ETF ve altkoinler nazarında gelecek haber akışları ile jeopolitik riskler takip edilecek.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

Spot Bitcoin ETF’lerinde Son Durum

Bitcoin fiyatında dalgalı süreç, spot Bitcoin ETF cephesine de yansımakta. Dünün rakamları Bitcoin ETF’lerden çıkışların olduğunu gösterdi. Buna göre spot Bitcoin ETF’lerden 226,21 milyon dolarlık çıkış yaşandı. İlginç bir şekilde çıkışların yoğun olduğu bir günde sadece bir Bitcoin ETF’e giriş oldu. O da 18 milyon dolarlık girişle BlackRock’ın Bitcoin ETF’si. IBIT şu anda 20,38 milyar dolarlık bir Bitcoin ETF varlığına sahip. Bir önceki gün ise 100,8 milyon dolarlık bir giriş görülmüştü. Buna göre kurumsal yatırımcılarının hissiyatının açık bir şekilde piyasanın gidişatına bağlı olarak şekillendiği bir aşamada olduğumuzu söyleyebiliriz. Spot Bitcoin ETF’lerde yer alan toplam varlığın şu anda 58 milyar dolar seviyesinde. Bitcoin’in piyasa değerinin 1,3 trilyon dolar olduğu hesaba katıldığında BTC arzının yaklaşık olarak %4,5 gibi bir oranı şu an spot Bitcoin ETF’lerde yer almakta.

Rusya’dan XRP Atılımı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS grubunun mevcut sistemlere olan bağımlılığını azaltmak için bağımsız bir ödeme sistemi geliştirdiğini doğruladı. Rus Merkez Bankası’ndan gelen bir belge, grubun sınır
ötesi işlemler için XRP token kullanmayı düşünebileceğini öne sürüyor. Rusya Merkez Bankası’nın benzer amaçlarla Ripple ödeme sisteminin keşfiyle uyumlu göründüğünü belirten Cryptonairz CEO’su Robert Doyle, BRICS ülkelerinin sınır ötesi ödemelerde XRP’yi benimsemesi durumunda XRP için önemli bir fiyat artışı öngörüyor. Doyle, grup planını başarıyla uygularsa XRP’nin 10.000 dolara ulaşabileceğini iddia ediyor.

DOLAR ENDEKSİ

Son dönemde aşağı yönlü hareketlerde bulunan ve 100 günlük hareketli ortalaması destek görevi gören Dolar endeksinin geri çekilmesi USD karşıtı varlıklara karşı bir nefes aldırmıştı. Ancak bu seviyelerde devam eden bir DXY, BTC ve altkoinler endişe verici bir gelişme olmaya devam edecektir. Düşüşlerin yaşanması durumunda ise USD varlıkları değer kaybedeceğinden riskli varlıklara akış artacaktır.

VIX ENDEKSİ

Korku endeksinde BTC ve altcoinler için sıkıntı ortadan kaybolmuş görünüyor. Geçtiğimiz dönemde yaşanan jeopolitik riskler ile global piyasalarda bir korku salınımı görülürken bu konunun kapanmaya yüz tutması VIX endeksine de yansımış görülmekte. Bu sebeple yataya bağlayacak veya geri çekilecek bir korku endeksi kripto borsalarına risk iştahı açısından destek olacaktır ancak yükselmesi halinde yatırım fonlarının güvenli limanlara gitmesi ve riskli varlıkların değer kaybetmesi muhtemel olabilir.

BİTCOİN DOMİNANCE

Bitcoin'in kripto para piyasasındaki gücünü ve talebini gösteren bir ölçüt olan Bitcoin dominansı, haftalık görünümde yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Para akışının çoğunun BTC üzerinden dönmesi sorunsalı, BTC dominansının aşağı yönlü hareket etmesiyle nihayete erebilir ve alt koinlerde de hareketlilikler artabilir. Bu sebeple bu değerin aşağı sarkıyor oluşu, alt koinlere yakıt niteliğinde olacaktır.

BİTCOİN (BTC) ANALİZİ

Son dönemde 66000 dolar seviyelerinden ciddi bir alım gelerek 72000 dolar testi yapan Bitcoin, burada kalıcılık sağlayamayıp tekrar geri çekilmelere sahne oldu. Son tarım dışı istihdam verisi ile geri çekilmeler yaşayan BTC için hafta içinde açıklanan enflasyon datası 70000 dolar testi yaptırsa da FED faiz kararı ve ardından konuşmalar ile tekrar aynı seviyelerine geri döndü. Düşüşlerin devamında 66000-64000-62000-61200-60000 desteklerini karşılamayı bekleyebilir. Bitcoin’de yükselişler içinse 70000 dolar üzerinde günlük kapanışlar kritik olsa da önce 68000 ve 69000 dolar dirençleri aşılıp ardından 72200-73800 seviyelerini yeniden hedefleyebilir ve yeni rekorlar deneyebilir.

ALTCOİN ANALİZİ

SOLANA (SOL)

5600 direncini test esnasında tarım dışı istihdam rakamlarıyla birlikte geri çekilen Solana, bu hareketlerinin devamında 4500-4200-3900-3735 desteklerini görme ihtimali bulunmaktayken toparlanma yaşaması halinde ise 5300-5600-6050 direnç seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

REEF

Birkaç günlük satıcılı seyrine dur diyemeyen Reef tarafında satış baskısının devamı durumunda 0,05230-0,04840-0,04200 desteklerine kadar düşüşler yaşanabilir. Toparlanma için öncelikle 0,06030 üzeri kalıcılık şart olup devamında 0,06440-0,06945- 0,07525 direnç seviyelerine kadar alıcılı seyir görülebilir.

APECOIN (APE)

Teknik anlamda grafik görünümü sağlıklı durmayan Ape için 38,05 üzerinde kalıcı olması kritik olacaktır. Aksi halde satışlar derinleşebilir ve 34,10-29,10 destekleri görülebilir.. Toparlanma emarelerinin görülmesi durumunda ise 43,20-47,95-53,75 direnç seviyelerine kendini atması beklenebilir.

BELLA PROTOCOL (BEL)

Son dönemde aşağı yönlü hareketleri hız kazanan Bel için 24 desteğinin testi önemliyken şimdilik bu seviyenin üzerinde kalması pozitif görülebilir. Buradan alacağı destekle 27,4- 31,00-36,80 dirençleri gündeme gelebilir. 24 altında kalıcılık halinde ise 22,20 ve 20,00 destek seviyeleri ziyaret edebilir.

ABONE OL

Akademi ve analiz
içeriklerine abone olun!

BAŞLAMA REHBERİ

Bir kaç dakika içerisinde başlayın

1

Hesabınızı Oluşturun

Üyelik formunu doldurun, kimliğinizi doğrulayın.

2

Para Yatırın

Mevcut Banka hesabından para transferinizi yapın.

3

Portföyünüzü Yönetin

Alım satım işlemleri için hazırsınız. Dijital kripto dünyasına hoş geldiniz.

Hemen Kayıt Ol, Alım Satıma Başla!