İyi gelen enflasyon verileri FED sıkı para politikalarının işe yaradığını, en azından talep kaynaklı enflasyonun kontrol altına alınmaya başladığını ortaya koymuştur. Biden’ın enflasyonla mücadele paketiyle birlikte ise arz kaynaklı enflasyon tarafında da gerekli adımların atılacağı mesajı verilmiştir. Sonuç olarak önümüzdeki süreçte FED sıkı para politikasının yumuşamaya başlayacağı sinyalini verilmektedir. Bu mesajın teyidi ise bu haftaki FOMC tutanaklarında aranacak olup FED üyelerinin konuşmaları önemlidir.
İyi gelen ABD enflasyon verilerine ek artan risk iştahı ve düşen VIX ile kripto varlıklar desteklenmiş olup haftanın en iyi performe eden koinleri ONE ve INJ olmuştur.
BTC an itibariyle 50 günlük ortalama seviyesinin üstünde seyretmektedir.
Bu hafta gözler FOMC tutanaklarında olacak ve iyi gelen enflasyon verileri sonrası üyelerin sıkı para politikasında yumuşama ile ilgili verecekleri beyanlar takip edilecektir. Sanayi üretimi ve kapasite kullanımı gibi büyümenin öncü göstergeleri ise FED politikalarının gevşeme ihtimali için önemlidir.
PİYASA ANALİZİ
CoinMarketCap verilerine göre kripto paraların toplam piyasa değeri yıllık bazda 2,009 trilyon USD seviyesinden yaklaşık 1.178 milyar USD seviyesine gelmiştir.
Son 1 hafta içinde ise yaklaşık 100 milyar USD seviyesinde bir artış yaşanmıştır.
Coinshares verilerine göre geçen hafta yaklaşık 3,1 milyon USD tutarında kripto varlıklara fon girişi olmuş, Bitcoin ise 8,5 milyon USD tutarında fon çıkışı yaşamıştır. Ethereum tarafında ise 16,3 milyon USD fon girişi gerçekleşmiştir.
BITCOIN ARZI
Fiyatı belirleyen arz ve talep dengesi, bütün varlıklar için önemli olup BTC arzı değişen talep koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Arzdaki değişim bize BTC fiyatı için beklentileri göstermekte olup düşen talep ve fiyat dönemlerinde arzın da azalması fiyat düşüşünü dengelemek için yapılmakta, yani, fiyatın dip seviyeleri gördüğü beklentisini desteklemektedir.
Dün 3.411 adet azalan BTC arzı, bugün için 68 adet artmıştır. Bu durum talep seviyesine bağlı olarak bugün için fiyatı düşürme potansiyeline sahiptir.
BITCOIN TALEBİ
BTC talebi ise anlık değişen bir veri olması sebebiyle rakamsal olarak ifade edilemeyen fakat açgözlülük ve korku endeksiyle ifade edilen bir veridir. Endeksin yükseliyor olması talebin arttığını dolayısıyla fiyatın yükseleceğini göstermekteyken, endeksin düşüşü ise talebin azaldığını ve fiyatın düşeceğini anlatmaktadır.
BTC talebi ile arzı arasındaki denge sonucu oluşan fiyatı anlamak için arz-talep verilerinin takip edilmesi gerekmekte bu veriler ışığında, fiyatın yönü tayin edilebilmektedir.
Fiyatın adil olduğu düşünüldüğünde arz miktarında önemli bir değişim olmazken, yüksek olması gerektiğinde arz miktarı azaltılır veya düşük olması gerektiği beklentisi varsa arz miktarı arttırılır.
Dün 46 olan risk iştahı bugün de 47 seviyesindedir.
FUTURES ANALİZİ
Skew Analytics verilerine göre açık olan toplam BTC futures pozisyon büyüklüğü geçen haftaya oranla azalarak yaklaşık 12,5 milyar USD seviyesinde bulunmakta olup en çok işlem hacmi Binance üzerinden yapılmaktadır. Günlük işlem hacimlerine bakıldığında ise son 1 haftada 11 Ağustos tarihinde yoğunlaşma görülmekte olup günlük bazda ise geçen haftaya kıyasla hacimler ciddi oranda artarak 22-42 milyar USD bandında gerçekleşmiştir.
OPSİYON ANALİZİ
Opsiyon verilerine bakıldığında da 10 Ağustos tarihinde bir yoğunlaşma gözükmekte fakat toplam açık olan opsiyon pozisyonu artarak 5,5 milyar USD bandında seyretmektedir. Günlük işlem hacmi ise 44-450 milyon USD bandındadır.
Son 24 saatteki opsiyon işlem seviyelerine bakıldığında 21-24.500 USD seviyesinde put; 24,5-28.000 USD aralığında ise call opsiyonları yoğunlaşmaktadır. Cuma günleri ise vadesi dolan opsiyonların yüksek hacme sahip olması sebebiyle önemlidir.
(Not: Puts buy ve calls sell opsiyonları satış yönlü, puts sell ve calls buy opsiyonları ise alım yönlü opsiyonlardır.)