Kriptrade

Kripto Para Borsası

/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
4/2/2024

Sert Satış Yiyen Bitcoin Toparlanabilecek Mi? - Kriptrade

Mart ayı başlarında her gün yeni bir rekor kırmaya alıştıran Bitcoin, sonrasında düzeltme eğilimine girdiğini göstermişti. Özellikle 64500 dolara kadar geri çekilmelerde bulunan BTC, bu seviyeden tekrar toparlanma aşamasında olsa da satışların da yer yer egemen olduğu görüldü. Öyle ki 60800 dolara kadar satıcılı seyir devam etmişken dün akşam FED basın toplantısı sonrası hızlı bir toparlanma kaydetti. Teknik olarak bir bozulma görülmese de yaşanan satışlar sonrası kripto para piyasasında panik ortamı oluşurken genel kanı sürekli yükseliş kaydeden Bitcoin’in bu düzeltme hareketlerinin normal olduğu yönünde.
Dün ise yatay şekilde alçalan bir grafiği olan Bitcoin’in sabah saatlerinde ise 66000 dolara kadar satışlar yediği görüldü. Henüz bu şoku atlatma aşamasında olan lider kripto para için toparlanma beklentisi bulunsa da 70000 direncini kıramayıp geri çekilmesi beklenen halving öncesi yatırımcısını üzdü diyebiliriz. Buradan hareketle Bitcoin için yeniden yeni zirve arayışlarının devam etmesi umulurken bunun için yeniden 68000- 70000-71500-72200-73800 dolar seviyeleri direnç olarak kabul edilmekte. Satıcılı seyrin devamında ise sırasıyla 64000-61200-59600-58000 destekleri izlenebilir. 58000 dolar altında teknik bozulma görülebilir ve hareketler hız kazanabilir. Ama unutmamak gerekir ki, Nisan ayında en çok beklenen kripto para etkinliği Bitcoin halvinginin planlanması nedeniyle yükseliş beklentisinin devamına kayması muhtemel görülebilir. Belirtilen gelişme Spot BTC ETF’lerine olumlu bir girişle birleştiğinde, Bitcoin talebini ve daha geniş piyasa duyarlılığını hızlandırabilir.
Haber akışına geldiğimizde, SoSoValue raporuna göre, ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi ve Bitcoin fiyatı son 6 ayda % -90,61 oranında önemli bir negatif korelasyon gösterdi. ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirisi dün keskin bir artışla 4,3'e yükseldi ve Bitcoin fiyatı 24 saat içinde %5'ten fazla düştü. Yine aynı kurumun raporunda Bitcoin spot ETF'lerinden 1 Nisan'da toplam 85,84 milyon dolar net çıkış oldu. Grayscale ETF GBTC'de tek günlük net çıkış 302 milyon dolar, BlackRock ETF IBIT'de 167 milyon dolar, Fidelity ETF FBTC'de ise 43,99 milyon dolar net giriş oldu ve Bitcoin spot ETF'sinin tarihsel kümülatif net girişi 12,04 milyar dolara ulaştı. Bitcoin spot ETF'lerinin yönetimindeki varlık tutarı 57,94 milyar dolar. Buna göre ETF pazarında en merak edilen şey 1 Nisan tarihinde Grayscale'in ne kadarlık net giriş gördüğüydü. IBIT ETF'ine 167 milyon dolarlık giriş görülse de GBTC çıkışları 302,6 milyon dolar olduğundan satışlar şimdilik karşılanabilmiş değil. 
Bunun dışında, Tether, yılın ilk çeyreğinde kripto varlıklarına 627 milyon dolarlık Bitcoin ekleyerek toplam kripto varlıklarını 5,2 milyar dolarlık 75.354 BTC'ye çıkardı. Şirket resmi olarak Bitcoin adreslerini açıklamamış olsa da The Block'un 2023 yılında doğruladığı adresleri takip ederek Tether'ın Bitcoin varlıklarını izlemeye devam ediyor. Takip edilen adresin Eylül 2022'den bu yana her çeyrekte Bitcoin miktarını artırdığı belirtiliyor. Bu hamleyle Tether, düzenli Bitcoin alımlarıyla 11. en büyük Bitcoin balinası konumundan 7. sıraya yükseldi. Geçen yıl sabit kripto varlık rezervini kripto para birimlerine doğru kaydırma planlarını açıklayan Tether, ABD tahvillerini azaltma ve her çeyrekte kârının %15'ini Bitcoin alımına ayırma taahhüdünde bulundu. Şirket, geçen yıldan bu yana düzenli Bitcoin alımına devam ederken, aynı zamanda dolaylı Bitcoin yatırımlarına da başladı.
Veri akışında Euro Bölgesi İmalat PMI, Almanya öncü TÜFE, ABD şubat ayı fabrika siparişleri ve FOMC yetkililerinin konuşması izlenirken Bitcoin ve altkoinler nazarında gelecek haber akışlarını da ayrıca takip etmeye devam edeceğiz.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

Tron SEC Davasının Reddini Talep Etti

Geçen yılın mart ayında SEC, Justin Sun, Tron Vakfı ve diğerleri hakkında elektronik mahkeme celbi çıkardı ve
onları kayıtsız menkul kıymetlerin yasadışı satışı, dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonu ile suçladı. Tron, küresel platformlarda yabancı kullanıcılara satılan dijital varlıkları yönetme yetkisi olmadığını belirtti ve ABD'de SEC tarafından açılan davanın reddedilmesini talep etti. Tron Vakfı, SEC’in dünya çapında bir düzenleyici olmadığını, tokenlerin satışının tamamen ABD dışında olduğunu ve ABD güvenlik yasalarının ağırlıklı olarak yabancı davranışlara uygulanmasının çok ileri gittiğini iddia etti. Bu dava, kripto para dünyasının yasal çerçevesi ve uluslararası düzenlemeler açısından önemli bir tartışma yarattı. SEC'in, dijital varlık satışlarına ilişkin düzenlemeleri nasıl uygulayacağı ve uluslararası platformlarda işlem gören varlıkların hangi yasal çerçevelere tabi olacağı gibi konular, sektördeki katılımcılar arasında büyük bir ilgiyle izleniyor.

Halving Öncesi Dev Madencilik Şirketinde Son Durum

Bitfarms Ltd. (BITF), son raporunda Mart 2024'e ait Bitcoin üretim verilerini ve genişleme çabalarını paylaştı. Rapora göre, mart ayında Bitcoin üretimi bir önceki aya kıyasla hafif bir düşüş gösterdi, ancak bu düşüş, şirketin gelecekteki büyüme stratejilerine dair olumlu adımlarla dengelemekte. Mart 2024'te Bitfarms, 286 Bitcoin üretti ve bu, önceki aya göre %5, yıllık bazda ise %33'lük bir düşüşe işaret etti. Bu azalma, çeşitli faktörlere bağlanıyor; bunlar arasında şebeke yönetimi programlarına katılım, Arjantin'deki enerji santrali bakımı ve tesis yükseltmeleri bulunuyor. Ancak, Bitfarms mart ayı sonunda 6,5 EH/s (saniyede exahash) hash oranıyla güçlü bir performans sergiledi. EH/s başına kazanılan ortalama Bitcoin miktarında %2'lik bir artış kaydedilerek, şirketin madencilik verimliliğinin arttığı gözlemlendi. Bu gelişmeler, Bitfarms'ın sektördeki liderliğini sürdürme ve büyüme potansiyelini koruma yolundaki çabalarını yansıtıyor.

DOLAR ENDEKSİ

Alçalan bant aralığını kırdığı gibi yönünü yukarı veren ve 50-100 günlük hareketli ortalamaları üzerinde kalmaya çalışan Dolar endeksinin sert yükselişler yapamaması USD karşıtı varlıklara nefes aldırmış oldu. Bu seviyelerde devam eden bir DXY, BTC ve altkoinler adına sevindirici bir gelişme olmaya devam edecektir ancak sert yükselişlerin görülmesi durumunda USD varlıkları değer kazanacağından riskli varlıklara karşı direnci artacaktır.

VIX ENDEKSİ

Korku endeksinde BTC ve altcoinler için pozitif görünüm sürmekte. Bu seviyeler BTC veya altcoin gibi riskli varlıklara olan eğilimin arttığını ve şuan için bir risk oluşturmadığını göstermektedir. Bu sebeple yataya bağlayacak bir korku endeksi kripto borsalarına risk iştahı açısından destek olmaya devam edecektir. Ancak yükselmesi halinde yatırım fonlarının güvenli limanlara gitmesi ve riskli varlıkların değer kaybetmesi muhtemel olabilir.

BİTCOİN DOMİNANCE

Bitcoin'in kripto para piyasasındaki gücünü ve talebini gösteren bir ölçüt olan Bitcoin dominansı, haftalık görünümde trendi aşağı yönlü kırmış gibi görünse de hala trende tutunma çabasında. Para akışının çoğunun BTC üzerinden dönmesi sorunsalı, btc dominansının aşağı yönlü hareket etmesiyle nihayete erebilir ve alt koinlerde de hareketlilikler artabilir. Bu sebeple bu değerin aşağı sarkıyor oluşu, alt koinlere yakıt niteliğinde olacaktır.

BİTCOİN (BTC) ANALİZİ

Bitcoin tarafında işler yolunda giderken ve her gün yeni bir rekora imza atarken uyarılarda bulunduğumuz kar satışları belirdi. Öyle ki, 73800 testi ardından 60800 dolara kadar satışlar yiyen Bitcoin için pozitif haber ve veri akışında da teknik fiyatlamasında da bir bozulma söz konusu değil. Ancak yaşanan sert satıcılı seyir kripto dünyasında panik yaratsa da özellikle FED sonrası toparlanma çabası önemli. Toparlanmaların devamında tekrar 72200-73800 seviyeleri yeniden hedefleyebilir. 68000-64000-61200-59600-58000 destekleri ise düzeltmenin devamı için halen masada olan seviyeler olarak karşımıza çıkmakta.

ALTCOİN ANALİZİ

AVALANCHE (AVAX)

1700 üzerinde tutunma çabasında olan Avalanche için bu seviyenin altında kalınması durumunda satıcılı seyir hız kazanabilir ve 1440-1210 destek bölgesine kadar geri çekilmeler görülebilir. 1700 üzerinde gelecek günlük kapanışlarla ise 1765-1935-2030-2180 dirençleri denenebilir.

ENJIN COIN (ENJ)

Diğer alt koinlere nazaran düzeltme sonrası toparlanma emaresi henüz göstermemiş oln Enjin koin tarafında aşağı yönlü hareketlerde 14,30-12,30 destek seviyeleri test edilebilirken toparlanma hareketlerinde ise 15,30-16,35-17,85-19,25 direnç seviyelerine kadar yükselişler görülebilir.

NEAR PROTOCOL (NEAR)

Zirve sonrası düzeltme ve ardından tekrar toparlanma derken range bölgesinden onay alamayıp tekrar geri çekilen Near’da düşüşlerin devam etmesi ile 192-178 destek seviyeleri önemli olabilir. Olası yukarı hareketlerinde 230-240-265-295 dirençleri sırasıyla takip edilebilir.

ONTOLOGY (ONT)

Gün içi sert satışlar gören Ontology için 10,65 üzerinde günlük kapanışlar önemli olabilir. Buranın aşağısına sarkılması halinde 10,25-9,60-8,35 seviyeleri destek olarak kabul edilebilirken yukarı ataklarda da 11,40 üzeri hacimli bir yükseliş gerekmekte. Bu durumda 12,35-13,75 dirençleri yeniden gündeme gelebilir.

ABONE OL

Akademi ve analiz
içeriklerine abone olun!

BAŞLAMA REHBERİ

Bir kaç dakika içerisinde başlayın

1

Hesabınızı Oluşturun

Üyelik formunu doldurun, kimliğinizi doğrulayın.

2

Para Yatırın

Mevcut Banka hesabından para transferinizi yapın.

3

Portföyünüzü Yönetin

Alım satım işlemleri için hazırsınız. Dijital kripto dünyasına hoş geldiniz.

Hemen Kayıt Ol, Alım Satıma Başla!