Kriptrade

Kripto Para Borsası

/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
7/3/2024

Veri Akışı Kripto Paraları Nasıl Etkileyecek? - Kriptrade

Pazartesi gecesi itibariyle nihayet 62000 dolar seviyesini aşmış olan Bitcoin, seviye aşılır aşılmaz yükseliş segmentini artırırken 64000 dolar testini dahi gerçekleştirme aşamasındaydı. Fakat özellikle dün gece yaşanılan satıcılı seyirde bu sefer 62000 destek seviyesinin de aşağı yönlü sarktığı ve pariteyi baskıladığı görülmekte. Günlük kapanışın bu sebeple önemli olduğu bugün de 62000 dolar üzeri kalıcılık önemli olurken gün içindeki yoğun veri akışı da ayrıca fiyatlamaya etki edebilir. Tabi özellikle son günlerde kripto para piyasası hem kendi içerisinde hem de jeopolitik gelişmelerle çok sarsıldığını söylemeliyiz. Daha önceki bültenlerimizde bu satıcılı seyir paniğe dönüşürse grafikte baş aşağı bir durumla karşılaşılabileceğini ve piyasaya olan güveni de negatif etkileyeceğini belirtmiştik. Nitekim 66000 doların kaybedilmesiyle panik satışları başladı ve düşüşler hızlandı. Şimdi ise 62000 dolar üzerinde kalıcılık sağlaması, yükselişler adına hayati önem taşımakta. 62000 doların destek olması halinde 64000-66000-68000-70000-72200-73800 seviyeleri yeniden test edilebilir ve yeni rekorlar hedeflenebilir. Kalıcılık sağlanamaz ise 60000-58000-56000-52500 desteklerini yine gündeme getirecektir.

Haber akışına geldiğimizde,2024 yılı kripto para dünyası için “ETF’lerin kabul senesi” olarak geçmeye devam ederken, taleplere artık direnemeyen ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bir dosyayı daha incelemeye aldı. Buna göre SEC, varlık yönetim firması olan Hashdex şirketinin, içerisinde hem Bitcoin hem de Ether tutan spot ETF ürününü de değerlendirmeye aldı. SEC, Hashdex'in 19b-4 dosyasını incelemeye alıp, konuyla ilgili ilk adım olan "yorum toplamayı" da başlattı. Fonun işlemlere resmen açılması için 19b-4 dosyasının ardından S-1 adlı dosyanın da onaylanması gerekiyor. Bilindiği gibi Ether spot ETF’leri de şu anda SEC’den S-1 dosyaları için onay bekliyor. Bu onay geldiği takdirde ETF’ler resmen işlemlere açılmış olacak. Bu fon şimdilik, sadece kurumsal yatırımcılara açık olacak ve Bitcoin ile Ether’e direkt olarak yatırım yapacak. Yorumlar olumlu olsa bile kurum, daha önce birçok kez görüldüğü gibi süreci erteleme hakkına da sahip. SEC, süreci 2025’in mart ayına kadar uzatabilir.

Diğer yandan, SEC, fırsat buldukça kripto dostu şirketleri hedef almakta. Son olarak ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para dostu Silvergate Bank‘a menkul kıymet dolandırıcılığı iddiasıyla dava açtı. Yapılan bir dosyalama girişine göre davanın nedeni “menkul kıymet dolandırıcılığı” olarak belirtilirken SEC yöneticileri Kaliforniya merkezli bir kredi kuruluşu olan Silvergate Capital Corp.’un, kripto borsası FTX’in çöküşünde etkin bir rol oynadığını düşünmekte.

Son olarak, Fed Başkanı Jerome Powell, ECB Forum'da faiz indirimi ve ekonomik gelişmelere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İş gücü piyasası hala güçlü olduğunu belirten Powell dezenflasyon trendin yeniden başlama işaretleri gösterdiğini ve enflasyon konusunda oldukça ilerleme sağladıklarını kaydetti. Powell ayrıca faiz indirmeden önce daha fazla güven duymaları gerektiğini ve şu anda gördüğümüze benzer daha fazla veri görmeye ihtiyaç duyduklarını da vurgularken çok acele ve çok geç hareket etmenin risklerinin bilincinde olduklarını kaydetti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde de enflasyonun çok düşük kalması nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek yıl faiz oranlarını yükseltmesinin pek olası olmadığını bildirdi.

ABD'de dün açıklanan JOLTS açık iş sayısı 8.14M ile beklentilerin üzerinde açıklanırken bugün oldukça yoğun bir veri akışı ile karşı karşıyayız. Önce yurtiçinde Haziran ayı enflasyon rakamları gelirken sonrasında TCMB toplantı özetini takip edeceğiz. ABD tarafında da Haziran ayı ADP verisi ile, haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve Mayıs ayı fabrika siparişleri açıklanacak. Akşam saatlerinde de FOMC toplantı tutanaklarında ABD ekonomisine dair ipuçları irdelenecek. Ayrıca Bitcoin, ETF ve altkoinler nazarında gelecek haber akışları ile jeopolitik riskler takip edilecek.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

Ethereum İşlemlerinin Onay Süreleri Kısalıyor

Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin, ağ kullanıcılarına daha hızlı işlem onay süreleri sunmak için yeni bir yaklaşım önerdi. “Ethereum Kullanıcılarına Daha Hızlı İşlem Onay Süreleri Sağlamanın Yolları” başlıklı makalesinde, fikir birliği mekanizmasında potansiyel bir güncellemeyi duyurdu. Ethereum şu anda etkin bir şekilde çalışan ancak bir dezavantajı bulunan Gasper fikir birliği mekanizmasını kullanıyor. Buterin, Tendermint fikir birliği algoritmasından ilham alan SSF mekanizmasını önererek bir bloğun, sonraki blok oluşturulmadan önce sonlandırılmasını hedefliyor. Bu yaklaşım, onay sürelerini önemli ölçüde azaltarak kullanıcılara daha hızlı işlem doğrulaması sunuyor. SSF’nin temel özelliklerinden biri “etkinsizlik sızıntısı” mekanizmasıdır. Bu mekanizma, düşük aktivite veya katılım dönemlerinde dahi ağın kararlı bir şekilde çalışmasını ve gerektiğinde toparlanabilmesini sağlayarak güvenlik endişelerini ortadan kaldırıyor.

Spot Solana ETF’ler İçin Resmi Başvurular Başladı

Bitcoin spot borsa yatırım fonları altı aydır faaliyet gösteriyor. Ethereum spot ETF‘ler ise piyasaya
sürülmenin eşiğinde. Şu an itibariyle kripto yatırımcılarının gözleri, BTC ve ETH ETF’lerinin ardından piyasaya sürülmesi muhtemel altcoin spot ETF’lerine çevrildi. Son olarak da Spot Solana ETF’leri için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 27 ve 28 Haziran tarihlerinde ilk resmi talepler yapıldı. Özellikle VanEck'in geçtiğimiz hafta Solana spot ETF başvurusunda bulunması Solana ekosistemindeki tokenları yükselttiği gibi, ağ üzerindeki varlıklarda işlem yapanların sayısını da artırdı. Spot SOL ETF’lerine ilgi artmaya devam ediyor.

DOLAR ENDEKSİ

Son dönemde aşağı yönlü hareketlerde bulunan ve 100 günlük hareketli ortalaması destek görevi gören Dolar endeksinin geri çekilmesi USD karşıtı varlıklara karşı bir nefes aldırmıştı. Ancak bu seviyelerde devam eden bir DXY, BTC ve altkoinler endişe verici bir gelişme olmaya devam
edecektir. Düşüşlerin yaşanması durumunda ise USD varlıkları değer kaybedeceğinden riskli varlıklara akış artacaktır.

VIX ENDEKSİ

Korku endeksinde BTC ve altcoinler için sıkıntı ortadan kaybolmuş görünüyor. Geçtiğimiz dönemde yaşanan jeopolitik riskler ile global piyasalarda bir korku salınımı görülürken bu konunun kapanmaya yüz tutması VIX endeksine de yansımış görülmekte. Bu sebeple yataya bağlayacak veya geri çekilecek bir korku endeksi kripto borsalarına risk iştahı açısından destek olacaktır ancak yükselmesi halinde yatırım fonlarının güvenli limanlara gitmesi ve riskli varlıkların değer kaybetmesi muhtemel olabilir.

BİTCOİN DOMİNANCE

Bitcoin'in kripto para piyasasındaki gücünü ve talebini gösteren bir ölçüt olan Bitcoin dominansı, haftalık görünümde yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Para akışının çoğunun BTC üzerinden dönmesi sorunsalı, BTC dominansının aşağı yönlü hareket etmesiyle nihayete erebilir ve alt koinlerde de hareketlilikler artabilir. Bu sebeple bu değerin aşağı sarkıyor oluşu, alt koinlere yakıt niteliğinde olacaktır.

BİTCOİN (BTC) ANALİZİ

Son dönemde panik butonunun yandığı Bitcoin tarafında derin satışlar görülürken hafta sonu 60000 dolar desteğinin korunduğu ve buradan aldığı destekle nihayet 62000 dolar direncinin aşıldığı görülse de şimdilik bir kalıcı hareketten bahsetmek mümkün değil. Nitekim dün bu destek aşağı yönlü kırıldı. Yükselişler için önce bu seviye üzerinde kalıcılık aranırken ardından 64000-66000-68150-70000-72200-73800 seviyelerini yeniden hedefleyebilir ve yeni rekorlar deneyebilir. Fakat düşüşlerin tekrarı halinde de 60000- 58000-56000-52300 destekleri karşımıza çıkabilir.

ALTCOİN ANALİZİ

SOLANA (SOL)

Haziran ayını genel olarak satıcılı bir seyirde geçiren Solana, toparlanma eğilimine geçmiş görünse de halen hacimli olarak bir yükseliş görülebilmiş değil. Yine de son dönem için yaşadığı hem ufak bir çanak hareketi hem de ortalamaların kesişmesinden mütevellit 5000 üzerinde kalıcılık önemli olup devamında 5600-5830-6050 dirençlerinin görülme ihtimali doğabilir. Satıcılı seyrin tekrarında ise 4500-4000-3735 destekleri kritik olacaktır.

REEF

Geçtiğimiz iki hafta durgun bir seyir izleyen Reef, önceki dönem satışların sancısını çekmekte. Teknik anlamda aşağıda 0,04490-0,04205-0,03395 destekleri gündeme gelebilir ki bu seviyelerin altında yeni dip hareketi başlayabilir. Yukarı yönlü hareketlerde de 0,04840-0,05230-0,06030 dirençlerine kadar alıcılı seyir görülebilir.

INJECTİVE (INJ)

Sert geri çekilmeler ardından toparlanma aşamasına geçen Inj tarafında 745 üzeri kalıcılık önemli olurken bu seviyenin üzerinde 795-860-955 direnç seviyelerine kadar kendini atması beklenebilir. Yeni bir aşağı yönlü harekette ise 627-550 destek bölgesine kadar geri çekilmeler görülebilir.

COSMOS HUB (ATOM)

Son iki haftadır aşağı ip denemeleriyle dikkat çeken Atom için 215 desteği önemli. Altına günlük kapanışlar satıcılı seyri derinleştirebilirken 210-195-175 destek seviyelerine kadar düşüşler söz konusu olabilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 230-240-262-275 dirençleri yeniden test edilebilir.

ABONE OL

Akademi ve analiz
içeriklerine abone olun!

BAŞLAMA REHBERİ

Bir kaç dakika içerisinde başlayın

1

Hesabınızı Oluşturun

Üyelik formunu doldurun, kimliğinizi doğrulayın.

2

Para Yatırın

Mevcut Banka hesabından para transferinizi yapın.

3

Portföyünüzü Yönetin

Alım satım işlemleri için hazırsınız. Dijital kripto dünyasına hoş geldiniz.

Hemen Kayıt Ol, Alım Satıma Başla!