Kripto Paralar ve Bitcoin'de düşüş!!!
Kasım sonu arlaık başı itibariyle BTC öncülüğündeki kripto paralarda başlayan düşüş, Fed faiz artışlarının başladığı Mart ayıyla beraber hızlandı ve son 75 baz puanlık faiz artışıyla 2018 ATH seviyelerine kadar geriledi.
Peki, 17.800 USD seviyesinden tekrar toparlanma emareleri gösteren BTC düşüşü son mu buldu? Cevabın ne yazık ki hayır olma potansiyeli yüksek. UST ve Luna ile hızlanan düşüş trendi bugünlerde Fed sıkı para politikası ve Celsius ile 3AC gibi şirketlerin pozisyonlarının tasfiyesi haberleriyle destekleniyor. Buna ek olarak yüksek seyretmeye devam eden küresel enflasyon özellikle de ABD enflasyon verileri sonrası, birkaç merkez bankası hariç sıkı para politikasının uygulandığı bir süreç söz konusu. Üstüne üstlük rezerv para birimi konumundaki USD tarafında dolar endeksinin-DXY yüksek seyretmesi de hisse dahil riskli varlıklardan çıkışı hızlandırıyor.
Son teknoloji cihazlarla yapılan BTC madenciliğinin maliyetinin 12.000 USD seviyesine kadar düşmüş olması da olası düşüşler için hem alan olduğunu gösteriyor hem de bu sektördeki eski cihaz kullananların piyasadan tasfiyesi sürecinin hızlanması ile ellerindeki Bitcoin'leri satmaları ve yeni bir satış dalgası yaratmaları ihtimalini arttırıyor. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde ise yukarıda bahsettiğimiz şirketlerin pozisyon tasfiyelerinin başlaması ve kısır bir satış döngüsünün gerçekleşmesi ise oldukça yüksek ihtimalli.
Bu süreç ne kadar sürebilir?
Fed tarafında ne yazık ki enflasyon verileri bekledikleri gibi seyretmiyor. Hal böyle olunca da Fed'in kısa vadede sıkı para politikasından geriye dönmesi şu aşamada zor.
"Fed Game" oynayanlar bilir, her faiz artışı sonrası en az 1 çeyreklik bekleme gerekir ve enflasyon eğrisinin ne derece kırıldığını görerek faiz artışlarının miktarı tekrar gözden geçirilir. Bu açıdan enflasyon eğrisinde kayda değer bir düzeltme söz konusu değil. Bu durumun devam etmesi halinde ise daha da şahinleşen bir Fed görme ihtimalimiz oldukça yüksek. Fakat kısa vadede enflasyonun talep yönlü kısmına etki eden faiz artışlarının, arz yönlü enflasyon üzerinde bir etkisinin olmadığı düşünüldüğünde; orta-uzun vadede Fed ve hükümet yaklaşan seçim takvimine resesyon yaratarak girmek istemeyecektir. Bu açıdan önümüzdeki ABD büyüme verisi önemli olup Büyük Buhran'ı yaşamış olan ABD'nin enflasyon ile büyüme-istihdam ikilisinden hangisini seçeceği ise yüksek ihtimalle istihdam yönlü olacaktır.