Dün hem hareket anlamında hem de hacimsel olarak sığ bir günü geride bıraktık. 68000 üzerinde kalıcılık sağlamaya çalışan ve her ne kadar alt taraflarına sarkma olsa da şimdilik amacına ulaştı diyebileceğimiz Bitcoin, dün 67000 testine rağmen bu seviyeden ufak bir toparlama yaparak yatırımcısının umudunu canlı tutmasını sağladı. Nitelikli yükselişlerin başlangıcı adına önce hacimli bir yükseliş şart olup, 70000 üzerinde bir günlük kapanış ile buraları normalleştirme hareketine ihtiyaç duyulmakta. Bu doğrultuda ilk önce 72200-73800 seviyeleri yeniden test edilebilir ve yeni rekorlar hedeflenebilir. Yine de bu seviyelerde bir dinlenme ve kendini konsolide etmesi de güç toplama açısından değerli olacaktır. Ancak 68150 seviyelerinde tutunamaması piyasaya olan güveni de negatif etkileyeceğini arz-talep dengesinde meydana gelecek değişimlere göre satıcılı seyrin de kendini gösterebileceğini belirtmekte fayda var. Bu senaryoda da 66000-64000-62000-61200-60000 destekleri önemli olabilir. Bu hafta daha sessiz bir hafta olması beklenirken gelecek haber akışlarına göre fiyatlamalardaki değişimleri gözlemlemeye devam edeceğiz. Zira henüz net bir tarihi bulunmayan ETH ETF’lerinin devreye girmesi piyasada oluşturacağı etki ve talebe göre, kripto para piyasasının bu durumdan etkilenmesi muhtemel görünüyor. Altkoinlerde de spesifik koinler harici durum, Bitcoin ile hemen hemen eşdeğer durumda.
Haber akışına geldiğimizde, Grayscale tarafından yayımlanan bir anket, Amerikalı seçmenlerin Bitcoin veya diğer kripto paralara olan ilgisinin Spot Bitcoin ETF onayından sonra arttığını gösterdi. Ancak araştırma, Bitcoin’e olan ilginin artmasına katkıda bulunan birden fazla faktörü ortaya koydu. Küresel olaylar, Bitcoin’in artan meşruiyeti ve enflasyon endişeleri bu faktörler arasında yer alıyor. Anket, özellikle seçmenlerin jeopolitik gerilimler, enflasyon ve zayıflayan dolar nedeniyle son altı ay içinde Bitcoin’e daha fazla yönelmeye başladıklarını gösteriyor. Enflasyon (%28 ile) seçmenlerin en büyük endişesi olarak öne çıkıyor ve bu, Bitcoin’in sınırlı arzını daha çekici hale getirebilecek bir faktör olarak değerlendiriliyor. Grayscale Cumhuriyetçilerin Bitcoin, enflasyon ve ekonomik konulara daha fazla öncelik verdiğini, Demokratların ise silahlı şiddet, iklim değişikliği ve gelir eşitsizliği gibi sorunlara daha çok odaklandığını belirtiyor. Bu durum, Donald Trump’ın kampanya süresince kripto para birimlerine olan vurgusunu açıklayabilir. Kripto para birimleri, özellikle genç seçmenler arasında popülerlik kazanmaya devam ettikçe, bir sonraki hükümetin bu teknolojiyi nasıl ele alacağı büyük önem taşıyor.
Bunun dışında, Chicago Mercantile Exchange‘in (CME), son dönemde ortaya çıkan iddiaların aksine popüler altcoin Solana (SOL) vadeli işlemleri başlatma gibi bir düşüncesi bulunmadığı iddia edildi. Birçok kripto uzmanı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) spot Ethereum ETF’lerini onaylamasının ardından gözlerin Solana ETF’lerine çevrileceğini söylemişti. Son bilgilere göre ise SOL vadeli ETF’lerinin onay süreci dahi uzun bir zaman alacak. Büyük bir gelişme olmaması halinde 2025 yılı öncesinde spot SOL ETF’leri onaylanmayacak.
Son olarak dün akşam Fed, Amerikan ekonomisindeki duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunun mayıs sayısını yayımladı. Raporda, sıkı kredi standartları ve yüksek faiz oranlarının kredi büyümesini kısıtlamaya devam ettiği aktarılırken ulusal ekonomik aktivitenin nisan başından mayıs ortasına kadar genişlemeye devam ettiği, ancak koşulların sektörlere ve bölgelere göre değişiklik gösterdiği vurgulandı. Konut talebinin ılımlı bir şekilde arttığı belirtilen raporda, ticari gayrimenkul sektöründeki koşulların, arz endişeleri, sıkı kredi koşulları ve artan borçlanma maliyetleri nedeniyle yumuşadığı kaydedildi. "Belirsizliğin ve aşağı yönlü risklerin arttığı yönündeki raporlar arasında genel görünüm biraz daha kötümserleşti." ibaresinin dikkat çektiği rapor için; "Fiyat artışının yakın vadede ılımlı bir hızda devam etmesi bekleniyor." ifadeleri kullanıldı.
Bugünkü data akışında ise ABD tarafında haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları gelirken 1.çeyrek öncü büyüme ve nisan ayı askıda konut satışları da açıklanacak. Yurtiçinde geçtiğimiz hafta açıklanan TCMB faiz kararının toplantı tutanaklarını inceleyeceğiz. Ayrıca SEC’in BTC ETF opsiyonları hakkındaki kararı beklenirken Bitcoin, ETF ve altkoinler nazarında gelecek haber akışları ile jeopolitik riskleri takip etmeye devam edeceğiz.
GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

Ticarette USDT Dönemi
Bloomberg kısa bir süre önce Çinli ve Rus şirketlerin son dönemlerdeki ticaretlerine yönelik yeni bir rapor paylaştı. Aktarılanlara göre bu şirketlerin birçoğu sınır ötesi ödemeler için düzenli olarak ABD dolarına endeksli bir stablecoin olan Tether‘i (USDT) kullanıyor. Dijital para birimi uzmanı ve Resolv Labs kurucu ortağı Ivan Kozlov; “Tether isimli stablecoin ABD dolarına sabitlidir, bu da onları ihracatçılar için oldukça uygun bir ödeme aracı haline getiriyor. Stablecoin’ler söz konusu olduğunda, bir transfer yalnızca 5-15 saniye sürebilir ve sadece birkaç sente mal olabilir; bu da gönderenin zaten stablecoin’lerde bir varlık tabanına sahip olduğu durumlarda işlemleri oldukça verimli hale getiriyor.” derken önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük ekonomilerinden gösterilen Rusya ve Çin’in arasındaki ticaret ağının çoğunlukla USDT üzerinden dönmeye başlaması ve kripto piyasasının tanınırlığı ciddi miktarda artması beklenmekte.

SHIB Piyasa Değerinde İlk 10'a Girdi
Shiba Inu baş geliştiricisi Shytoshi Kusama, bir haftalık sessizliğin ardından X üzerinden bazı paylaşımlar yaparak SHIB topluluğuna moral verici bir mesaj verdi. Ayrıca Bitcoin milyoneri Da Vinci’nin Shiba Inu hakkında ilgi çekici ve iyimser açıklamaları da eklenince dün SHIB kayda değer bir yükseliş yaşadı ve piyasa değeri açısından Cardano’nun ADA’sını geçerek ilk on kripto para listesine girmiş oldu. Bu büyük fiyat artışı, SHIB ekibinin TikTok kullanıcılarını hedefleyen son kampanyasıyla aynı zamana denk gelmesi dikkat çekerken olumlu haber akışına rağmen SHIB yakım oranları, hacmi ve balinaların son dönemde aktif olmaması da halen endişe veren durumlar arasında yer almakta.


DOLAR ENDEKSİ
Son dönemde aşağı yönlü hareketlerde bulunan ve 100 günlük hareketli ortalaması destek görevi gören Dolar endeksinin geri çekilmesi USD karşıtı varlıklara karşı bir nefes aldırdı. Bu seviyelerde devam eden bir DXY, BTC ve altkoinler endişe verici bir gelişme olmaya devam edecektir ancak düşüşlerin devamı durumunda USD varlıkları değer kaybedeceğinden riskli varlıklara akış artacaktır.

VIX ENDEKSİ
Korku endeksinde BTC ve altcoinler için sıkıntı ortadan kaybolmuş görünüyor. Geçtiğimiz dönemde yaşanan jeopolitik riskler ile global piyasalarda bir korku salınımı görülürken bu konunun kapanmaya yüz tutması VIX endeksine de yansımış görülmekte. Bu sebeple yataya bağlayacak veya geri çekilecek bir korku endeksi kripto borsalarına risk iştahı açısından destek olacaktır ancak yükselmesi halinde yatırım fonlarının güvenli limanlara gitmesi ve riskli varlıkların değer kaybetmesi muhtemel olabilir.

BİTCOİN DOMİNANCE
Bitcoin'in kripto para piyasasındaki gücünü ve talebini gösteren bir ölçüt olan Bitcoin dominansı, haftalık görünümde yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Para akışının çoğunun BTC üzerinden dönmesi sorunsalı, BTC dominansının aşağı yönlü hareket etmesiyle nihayete erebilir ve alt koinlerde de hareketlilikler artabilir. Bu sebeple bu değerin aşağı sarkıyor oluşu, alt koinlere yakıt niteliğinde olacaktır.

BİTCOİN (BTC) ANALİZİ
Bitcoin için ABD enflasyon verisi sonrası yukarı atakları hız kazansa da kalıcılık sağlamakta zorlanan ana koin için ETH ETF onay haberleri ile piyasaların nemalandığını gördük. 66000 dolar seviyelerinden ciddi bir alım gelerek 72000 dolar testi yapan BTC, tekrar geri çekilmelere sahne oldu. Bu hareketlerin devamında 68150 dolar üzerinde günlük kapanışlar kritik olup 70000-72200-73800 seviyelerini yeniden hedefleyebilir ve yeni rekorlar deneyebilir. Aksi halde ise 67200-64000-62000-61200-60000 destekleri karşılamayı beklemekte.


ALTCOİN ANALİZİ
TRON (TRX)
Haftalık grafikte de görüldüğü gibi uzun vadeli yükselen trendin üst bandına değdikten sonra son 3 haftadır kırmızı mm yakan Tron, rayında gidiyor diyebiliriz. Alt bandı ihlal etmedikçe sorun görülmeyen bu koinde 3,60-3,74-3,82 direnç, 3,45-3,33-3,20 destek seviyesi olarak kabul edilebilir.


UNIVERSAL MARKET ACCESS (UMA)
Diğer altkoinlere nazaran daha sağlam bir duruş sergileyerek beğeni kazanan UMA için 104 üzeri günlük kapanışlar önemli olmaya devam ediyor. Bu senaryonun devam etmesi halinde 117-125-136 dirençleri görülebilir. Satıcılı seyirde ise 104-96-84 destek seviyelerine kadar geri çekilebilir.


DENT
Yukarı yönlü trendin alt bandında seyrini sürdüren Dent için buraların altında kalıcılık bir tehdit oluşturabilir ve aşağı yönlü hareketler hız kazanabilir. Bu durumda 0,04050- 0,03875-0,03660 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir. Bant hareketi devamında ise 0,047-0,04940-0,5285 dirençleri hedef haline gelebilir.


APECOIN (APE)
Yükselen trendini aşağı yönlü kırdıktan sonra geri çekilmelerde bulunan APE’nin mart ayındaki yükselişi umutlandırsa da bunun devamı gelmeyince yine dip bölgelere doğru bir geri çekilme yaşadı. 43,20 üzerinde kalıcılık ile 48,00-53,75 direnç seviyelerinin aşılması beklenecektir. Satışların ağır basması halinde ise 38,00-29,10 destek seviyeleri izlenebilir.

