ÖZET
FED faiz kararının beklentilere paralel 25 baz puanlık artış olarak açıklanması beklenmekte olup bilanço ile lgili yol haritası ise oldukça önemlidir. Zira senatodan geçen 1,5 trilyon USD tutarındaki paket, ekonomiye enjekte edilecek ekstra likiditeyi göstermekte olup FED’in bilanço ile ilgili adım atmasının önünü açmıştır.
Beklentilere paralel faiz artışı ve bilanço küçültme ile ilgili net bir takvim verilmemesi durumunda ise hisse piyasaları ve kripto varlıklarda bir yükseliş dönemine girilmesi oldukça olasıdır.
DEĞERLENDİRME
ABD TÜFE verisinin yüksek gelmesi ve Powell’ın gerekirse 50 baz puanlık faiz artışına gidebiliriz söylemi riskli varlıklar ve hisse piyasalarında dalgalanmaya sebep olmuştur. Savaş kaynaklı haber akışının anlaşma ile sonlanması halinde piyasalar bir nebze rahatlayacak olmakla beraber şu aşamada bu durumun gerçekleşme ihtimali oldukça düşüktür. Buna ek FED faiz kararının beklentileri aşan bir oranda olması ise küresel ekonomi için dillendirilen stagflasyon riskini artırmaktadır.
Savaş ile artan enerji ve emtia fiyatları söylemlerin bir nebze yumuşaması ile bu hafta nispeten gerilemiş olsa da riskli varlıklar üzerindeki baskısı devam etmiştir. VIX endeksindeki yüksek seyir ve hisse piyasalarındaki çalkantılı duruma ek yükselen ABD 10 yıllık faizleri ise yüksek gelen ABD TÜFE verisi kaynaklı FED faiz kararının önemini artırmıştır. XRp bu hafta görece en iyi performans gösteren koin olmuştur.
Neredeyse bütün direnç seviyelerinin altında seyreden BTC, bu hafta açıklanacak FED faiz kararının beklentiler doğrultusunda gelmesi halinde tekrar yükselme potansiyeline sahiptir.
Önümüzdeki hafta AB TÜFE ve ABD ÜFE verileri ile FED faiz kararı takip edilmesi gereken önemli veriler olmaktadır. Yüksek gelen TÜFE verisini, beklentileri aşan bir ÜFE rakamının takip etmesi ABD tarafında FED’in, savaş kaynaklı enflasyon vurgusunu artıracaktır. 25 baz puanlık faiz artış kararı beklenmekte olup bilanço ile ilgili söylemler ise önem arz etmektedir.
HAFTALIK HABER AKIŞI
PİYASA ANALİZİ
CoinMarketCap verilerine göre kripto paraların toplam piyasa değeri yıllık bazda 1,823 trilyon USD seviyesinden yaklaşık 1,743 trilyon USD seviyesine gelmiştir.
Son 1 hafta içinde ise yaklaşık 22 milyar USD seviyesinde bir azalış yaşanmıştır.
Coinshares verilerine göre geçen hafta yaklaşık 127 milyon USD tutarında kripto varlıklara fon girişi olmuş, Bitcoin ise 94,8 milyon USD tutarında fon girişi almıştır. Ethereum tarafında ise yaklaşık 24,7 milyon USD fon girişi gerçekleşmiştir.
BITCOIN ARZI
Fiyatı belirleyen arz ve talep dengesi, bütün varlıklar için önemli olup BTC arzı değişen talep koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Arzdaki değişim bize BTC fiyatı için beklentileri göstermekte olup düşen talep ve fiyat dönemlerinde arzın da azalması fiyat düşüşünü dengelemek için yapılmakta, yani, fiyatın dip seviyeleri gördüğü beklentisini desteklemektedir.
Dün 36.613 adet azalışa ek bugün 391 adet BTC arzında azalış yaşanmıştır. Bu durum talep seviyesine bağlı olarak fiyatı yükseltme potansiyeline sahiptir.
BITCOIN TALEBİ
BTC talebi ise anlık değişen bir veri olması sebebiyle rakamsal olarak ifade edilemeyen fakat açgözlülük ve korku endeksiyle ifade edilen bir veridir. Endeksin yükseliyor olması talebin arttığını dolayısıyla fiyatın yükseleceğini göstermekteyken, endeksin düşüşü ise talebin azaldığını ve fiyatın düşeceğini anlatmaktadır.
BTC talebi ile arzı arasındaki denge sonucu oluşan fiyatı anlamak için arz-talep verilerinin takip edilmesi gerekmekte bu veriler ışığında, fiyatın yönü tayin edilebilmektedir.
Fiyatın adil olduğu düşünüldüğünde arz miktarında önemli bir değişim olmazken, yüksek olması gerektiğinde arz miktarı azaltılır veya düşük olması gerektiği beklentisi varsa arz miktarı arttırılır.
Dün 22 olan risk iştahı bugün 21 seviyesindedir.
FUTURES ANALİZİ
Skew Analytics verilerine göre açık olan toplam BTC futures pozisyon büyüklüğü geçen haftaya oranla aynı kalarak 14 milyar USD seviyesinde bulunmakta olup en çok işlem hacmi Binance üzerinden yapılmaktadır. Günlük işlem hacimlerine bakıldığında ise son 1 haftada 10 Mart tarihinde yoğunlaşma görülmekte olup günlük bazda ise geçen haftaya kıyasla hacimler azalarak 18-60 milyar USD bandında seyretmiştir.
OPSİYON ANALİZİ
Opsiyon verilerine bakıldığında da 9 Mart tarihinde bir yoğunlaşma gözükmekte fakat toplam açık olan opsiyon pozisyonu 6,5-8,5 milyar USD bandında seyretmekte olup günlük işlem hacmi ise 45 milyon-0,97 milyar USD bandındadır.
Son 24 saatteki opsiyon işlem seviyelerine bakıldığında 38-40.000 USD bandında yoğunlaşma olmakta iken 30-39.000 USD seviyesinde put; 39-50.000 USD aralığında ise call opsiyonları görülmektedir. 18-25 Mart tarihleri ise vadesi dolan opsiyonların yüksek hacme sahip olması sebebiyle önemlidir.
(Not: Spot seviyeden daha yukarı seviyelere yazılan call opsiyonlar genellikle calls sell olmakta iken spot seviyeden daha aşağı seviyelere yazılan put opsiyonlar ise genellikle puts sell olmaktadır.)