Kriptrade

Kripto Para Borsası

/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
4/22/2024

Halving'in BTC Üzerindeki İlk Etkisi Ne Oldu? - Kriptrade

12-13 Nisan tarihlerinde kara cuma ve cumartesiyi yaşatan Bitcoin ve özellikle altkoinler, geçtiğimiz haftaya bu kayıpları toparlama çabasında girmiş bulunmaktaydı ancak jeopolitik risklerin devamı ile panik satışlarının devam ettiğini gördük. Öyle ki 43 gün aranın ardından Bitcoin ilk defa 60000 dolar seviyesinin altını görmüş oldu ve bültenlerimizde de yer alan 59600 dolar testini gerçekleştirdi. Nitekim bu seviyeden toparlama emareleri gösterip yükselişe geçse de 66000 doları kıramayan Bitcoin, İsrail’in İran’a misilleme yaptığı haberleri ile bu noktadan yine 59600 dolar desteğini yokladı. Neyse ki burası aşılamayıp tekrar tepki alımları ile karşılaşıldı. Ortadoğu hattında yaşanan gerilim altına (XAU) yaramış gibi görünürken BTC’nin bu durumdan nemalanamadığını söyleyebiliriz zira belirsizlik ve gerginlik konularının hasıl olduğu durumlarda güvenli limanlara para girişi olduğunu ve riskli varlıklardan çıkış olduğunu rahatlıkla gözlemliyoruz. Bu doğrultuda, Bitcoin için her düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirenler ile satıcılı seyrin devam edeceğini düşünüp kol kesenler arasındaki mücadelenin galibi merakla beklenmekte. Cuma gecesi gerçekleşen Halving ise Bitcoin fiyatını en azından kısa vadede olumlu etkilemiş gözüküyor. Hafta sonu yatay bir seyir sergileyen en büyük kripto para, bu sabah erken saatlerden itibaren ise yükselişe geçti. Nihayet bir haftalık aranın ardından 66000 dolar üzerine de çıkmayı başaran Bitcoin için tepki alımlarının devamında sırasıyla 68000-70000-71500- 72200-73800 dolar seviyeleri direnç olarak kabul edilmekte. Satıcılı seyrin yeniden görülmesi durumunda ise sırasıyla 66000-64000-61200-59600-58000 destekleri izlenebilir. 14 Mart günü ulaştığı 73 bin dolarlık zirveden, bir aylık sürede 60 bin dolara kadar düşen Bitcoin’deki kısa vadedeki süreci ise İran ve İsrail’in başını çektiği jeopolitik gerilimlerin seviyesi ve halving belirleyecek gibi duruyor.
Haber akışına geldiğimizde, Bitcoin ağı, madencilere verilen teşvikleri yarıya indiren önemli bir olay olan dördüncü ‘yarılanma’ işlemini tamamladı. Buna göre cuma gününü cumartesiye bağlayan gece gerçekleşen ödül yarılanmasının ardından, Runes protokolünün de devreye girmesiyle tarihi rekor kıran Bitcoin işlem ücretleri, dün ve bu sabah itibarıyla adeta çakıldı ve normale dönmeye başladı. Orta öncelikli işlemler 10 dolar civarında seyrediyor. Bitcoin fiyatında ise sabah saatlerinden itibaren artış görülüyor. Dördüncüsü yapılan halvingte blok başına 6,25 Bitcoin’den 3,125 Bitcoin’e yapılan bu düşüş, enflasyonu kontrol etmeyi ve değerli metallere benzer şekilde arz düşüklüğünden kaynaklı değer artışını taklit etmeyi amaçlıyor.
Bitcoin’de gerçekleşen halving, madencilerin blok ücretlerini yarı yarıya azaltsa da işlem ücretlerinden elde edilen gelir rekor kırdı. Halving bloğunu kazma başarısını gösteren madencilik havuzu ViaBTC toplamda 2.5 milyon dolarlık gelir elde ederken, işlem ücretleri de yarılanma sonrasında 128 dolarlık ortalamaya ulaştı.Dün itibarıyla ise işlem ücretlerinde soğuma başladı. Orta öncelikli işlemler, 10 dolar seviyesine indi. İşlem ücretlerinin ciddi şekilde artmasına neden olan unsur da aslında zaten ilk blokla ilgiliydi. 840 bininci bloktaki az sayıda bulunan satoshi’leri kapmak için yarışan yatırımcılar hem memecoin’ler hem de NFT’leri adeta kapıştı. Kazılan blok sayısı arttıkça işlem ücretleri de düşmeye başladı.
Finans devleri JPMorgan ve Deutsche Bank konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yarılanma sonrası Bitcoin’de bir miktar düşüş görmeyi beklerlerken, “fiyatların önemli ölçüde artmasını beklemediğini” belirttiler. Benchmark’tan Mark Palmer ise: “Yaklaşan Bitcoin yarılanması, öncekiler gibi bir arz şoku yaşatacak olsa da BTC fiyatı üzerindeki etkisinin, spot BTC ETF’lerinin ortaya çıkmasıyla oluşan eşzamanlı talep şoku tarafından büyütülebileceğine inanıyoruz” dedi.
Bugünkü veri akışında önemli bir data bulunmazken Bitcoin ve altkoinler nazarında gelecek haber akışlarını ve jeopolitik riskleri de ayrıca takip etmeye devam edeceğiz.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

Altkoinlerde Halving Etkisi

Kripto endüstrisinin bir süredir dört gözle beklediğini dördüncü Bitcoin halving’i sonunda tamamlandı. Çoğu kripto yatırımcısı büyük bir hareketlilik beklerken piyasanın seyrinde pek bir farklılık olmadı. Ancak altcoinlerin çoğu yerinde sayarken bir kategorideki kripto paraların sert yükselişleri dikkatlerden kaçmadı. Halving’in gerçekleşmesyle doğrudan yükseliş ivmesi yakalayan memecoin‘ler, birbiriyle rekabete girdi. Buna göre halving ile en çok yükselenler arasında Bonk, Floki, Shib ve Pepe gibi altkoinler sayılabilir. Halving ile birlikte madenciler artık eskisi kadar Bitcoin ödülü almıyor. Bu durum, madencilerin maliyetlerini karşılamak için BTC rezervlerinden satış yapmalarına yol açabilir. Özünde halving, Bitcoin’in blok ödülünün yarı yarıya azaltılması demek ve bu durum, genellikle Bitcoin’in arzının azalması ve dolayısıyla fiyatının yükselmesiyle sonuçlanır ancak madencilerin ilk tepkilerine dikkat etmek gerekebilir.

Borçla ETH Alan Balina

Son dönemde İsrail – İran çatışması sonucunda lider altcoin Ethereum‘da sert düşüşler meydana gelmişti. Bu yaşanan düşüşler küçük kripto yatırımcıların zarar görmesine neden olsa da büyük yatırımcılar için durum çok daha vahim. Başarılı bir veri sağlayıcısı olan Look On-Chain’in aktardığı bilgilere göre geçtiğimiz süreçte ETH’den yüklü zarar eden bir balina, yine ETH yatırımı yaptı ve yine ETH’de long pozisyon açtı. Aynı balina daha önce ETH’de long pozisyon tutarken 2 kez kaybetti ve toplamda 4,5 milyon dolar zarar etti. Dev yatırımcı kısa bir süre önce Binance’den 8.249 adet ETH çekip Compound’a yatırdı ve ardından Compound’dan 17,3 milyon adet USDT borç aldı. Piyasada Ethereum satın alıp bu ETH’leri teminat olarak göstererek USDT borç alan balina, yüksek ihtimalle borç aldığı USDT’ler ile de ETH satın alımı yapacak.

DOLAR ENDEKSİ

Alçalan bant aralığını kırdığı gibi yönünü yukarı veren ve 50-100 günlük hareketli ortalamaları üzerinde kalan Dolar endeksinin yükselişler yapması USD karşıtı varlıklara karşı bir tehdit oluşturdu. Bu seviyelerde devam eden bir DXY, BTC ve altkoinler endişe verici bir gelişme olmaya devam edecektir ancak düşüşlerin görülmesi durumunda USD varlıkları değer kaybedeceğinden riskli varlıklara akış artacaktır.

VIX ENDEKSİ

Korku endeksinde BTC ve altcoinler için sıkıntı sürmekte. İran-İsrail gerilimi ile global piyasalarda bir kork salınımı görülürken VIX endeksinin de yükseldiği görülmektedir. Bu sebeple yataya bağlayacak veya geri çekilecek bir korku endeksi kripto borsalarına risk iştahı açısından destek olacaktır ancak yükselmesi halinde yatırım fonlarının güvenli limanlara gitmesi ve riskli varlıkların değer kaybetmesi muhtemel olabilir.

BİTCOİN DOMİNANCE

Bitcoin'in kripto para piyasasındaki gücünü ve talebini gösteren bir ölçüt olan Bitcoin dominansı, haftalık görünümde trendi aşağı yönlü kırmış gibi görünse de hala trende tutunma çabasında. Para akışının çoğunun BTC üzerinden dönmesi sorunsalı, btc dominansının aşağı yönlü hareket etmesiyle nihayete erebilir ve alt koinlerde de hareketlilikler artabilir. Bu sebeple bu değerin aşağı sarkıyor oluşu, alt koinlere yakıt niteliğinde olacaktır.

BİTCOİN (BTC) ANALİZİ

Bitcoin tarafında işler yolunda giderken ve her gün yeni bir rekora imza atarken uyarılarda bulunduğumuz kar satışları belirdi. Öyle ki, 73800 testi ardından 59600 dolara kadar satışlar yiyen Bitcoin için pozitif haber ve veri akışında da teknik fiyatlamasında da bir bozulma söz konusu değil. Ancak yaşanan sert satıcılı seyir kripto dünyasında panik yaratsa da Ortadoğu gerilimi sonrası düşen piyasanın toparlanma eğilimi pozitif görülebilir. Toparlanmaların devamında tekrar 68000-70000-72200-73800 seviyeleri yeniden hedefleyebilir. 66000-64000-61200-59600-58000 destekleri ise düzeltmenin devamı için halen masada olan seviyeler olarak karşımıza çıkmakta.

ALTCOİN ANALİZİ

THE GRAPH

Son dönemde kendine aşağı yönlü bir kanal oluşumu sağlamış gibi görünen The Graph için 7,67 altında kapanış yapılmaması önemliydi. Bu senaryonun oluşması satışlara derinlik kazandırabilirken 6,50-6,05-5,70 desteklerine kadar geri çekilmeler söz konusu olabilir. Toparlanma halinde ise 9,80-10,15-10,50-11,90 dirençleri değerlendirilebilir.

FANTOM (FTM)

Kripto para piyasasına denk hareketlerde bulunan Fantom, toparlanma sürecine girmiş gibi duruyor. Şok sert satışları bir kenara bırakırsak 27,60 üzerinde kalıcılık yukarı atakları daha da hacimli hale getirebilir. Bu durumda 29,50-33,30 ve 36,20 dirençleri hedeflenebilir. Geri çekilmelerde de 24,20-22,30-20,50 destekleri izlenebilir.

ARPA CHAIN (ARPA)

Yükselişlerini de düşüşlerini de aşırı dozda bulduğumuz Arpa tarafında son satış şokunun atlatılma emareleri görülmekte. Bu şekilde devam ettiği takdirde 2,6970-2,9340 direnç bölgesine de erişebilecek olan altkoinde 2,9340 üzeri günlük kapanışlar yine alıcılı seyri iştahlandırabilirken satıcılı seyirde ise 2,3730-2,2375 desteklerine dikkat edilebilir.

BELLA PROTOCOL (BEL)

Son dönemdeki derin düşüşler ile birlikte yarısından fazla değer kaybeden Bella Protocol, kayıplarını telafi için toparlanma aşamasında olsa da henüz baskıyı atlatabilmiş görünmüyor. 27,40 üzerinde tutunması önemli olan bu altkoin için bu seviyenin altında satışlar yeniden derinleşebilirken yukarıda 36,70-42,00-50,90 dirençleri önemi olabilir.

ABONE OL

Akademi ve analiz
içeriklerine abone olun!

BAŞLAMA REHBERİ

Bir kaç dakika içerisinde başlayın

1

Hesabınızı Oluşturun

Üyelik formunu doldurun, kimliğinizi doğrulayın.

2

Para Yatırın

Mevcut Banka hesabından para transferinizi yapın.

3

Portföyünüzü Yönetin

Alım satım işlemleri için hazırsınız. Dijital kripto dünyasına hoş geldiniz.

Hemen Kayıt Ol, Alım Satıma Başla!